HOEKSCHE WAARD

Docent Noah wil het huis uit en maakt plannen voor tiny house-wijk in de Hoeksche Waard

Docent Noah kijkt proefwerk na op zijn kamer in ouderlijk huis
Docent Noah kijkt proefwerk na op zijn kamer in ouderlijk huis © Rijnmond
Numansdorper Noah (22) staat elke dag voor de klas als docent aardrijkskunde. Hij zoekt tevergeefs naar een betaalbare woning in 'zijn' Numansdorp. "Koopwoningen zijn te duur en op een sociale huurwoning kan ik jaren wachten." Daarom komt Noah nu in actie. Na een eigen onderzoek naar de woonwensen van regiogenoten, is hij nu serieus bezig met het opstarten van een tiny house-project. "Het is tijd dat er woningen komen voor jongeren."
Het is deze week proefwerkweek op de middelbare school van Noah in Barendrecht. De proefwerken kijkt hij na op zijn oude kinderkamer. Het liefst zou hij dat doen in zijn eigen huis. Maar dat zit er niet in. "Er zijn hier in Numansdorp geen betaalbare woningen voor jongeren te vinden." Zijn vader Lennard beaamt dat: "Het is jammer dat er jarenlang niets is gebouwd voor jongeren. Er zitten veel mensen in hetzelfde schuitje als Noah."

De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in de hele Hoeksche Waard is 24 maanden. Kopen zit er in Numansdorp met een gemiddelde WOZ-waarde van 288 duizend euro, ook niet in voor een alleenstaande startende docent. Hij wil niet nog jaren bij zijn ouders wonen. In zijn omgeving ziet hij meer jongeren die in hetzelfde schuitje zitten. "Jongeren verlaten hun dorpen en dat is zonde. Ik wil dat niet en neem nu zelf het voortouw. Als ik zelf niets doe, gaat het jaren duren."
Bekijk hier de video over de plannen van Noah:
Docent Noah wil het huis uit
Na een online inventarisatie, is de docent tot de conclusie gekomen dat er veel interesse is voor betaalbare woningen voor alleenstaande woningzoekenden. Noah heeft inmiddels al zeventig mensen die met hem wel een project willen starten. Hij wil het iets kleiner aanpakken. Zijn doel is om met zeven of acht jongeren een kleinschalig tiny house-project te starten. Iedereen bouwt dan zijn of haar woning op grond van de gemeente.
De enthousiaste docent krijgt al hulp van raadsleden Pieter en Leen-Jan van der Meer van het CDA. Deze maandag gaat hij om tafel met raadsleden en experts om te kijken wat er potentieel mogelijk is. "Als we grond kunnen krijgen op basis van erfpacht, kunnen we betaalbare huizen realiseren. Mooie huizen ingepast in het groen. Ik hoop echt dat het gaat lukken. Ik wil de Hoeksche Waard niet verlaten. "
Bezoek van Noah en CDA-raadsleden aan tiny house fabriek
Bezoek van Noah en CDA-raadsleden aan tiny house fabriek © Prive

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl