nieuws

Sluiting Nedstaal 'enorm grote klap voor Alblasserdam'

De sluiting van staalbedrijf Nedstaal in Alblasserdam is het gesprek van de dag, misschien wel van het jaar. Het dorp en het bedrijf zijn hecht met elkaar verbonden. "Iedereen heeft wel iemand in de familie die bij het bedrijf heeft gewerkt", zegt een bewoonster.
In de jaren dertig klonk er nog een bulderend geluid uit de fabriekshallen van Nedstaal. Het bedrijf werd elk jaar groter. In 1938 werd voor die tijd een immense fabriekshal neergezet.
Grote stalen kabels van kilometers lang werden gemaakt bij Nedstaal in Alblasserdam. Door de groei van het bedrijf was de hoge werkeloosheid in de omgeving in een klap verdwenen
"Ik begon als 16-jarig jongetje en ik heb mijn hele leven verder gewerkt bij Nedstaal op kantoor", zegt Piet van Hofwegen uit Alblasserdam. Hij is een van de tientallen werknemers die een huis zeer goedkoop konden kopen van Nedstaal.
"Ze hadden in die tijd een groot tekort aan mensen, dus stampte Nedstaal een complete woonwijk uit de grond zodat we dicht bij de fabriek konden wonen", aldus Van Hofwegen.

Zeer groot bedrijf

In hoogtijdagen werkte er zo'n 2400 mensen bij Nedstaal. "Het bedrijf was niet alleen voor Ablasserdam belangrijk, er kwamen zelfs mensen uit Drenthe dagelijks hier naar toe om te werken", zegt Van Hofwegen.

Slechte markt

Nedstaal kon twee jaar geleden nog een doorstart maken toen het bedrijf werd overgenomen door de Andus Group uit Vianen. Toen was de opluchting groot, maar gingen alsnog tachtig banen verloren.
Nu raken de overgebleven tweehonderd medewerkers hun baan kwijt. In de komende twee maanden worden lopende orders nog afgemaakt en uitgeleverd, maar daarna sluit eigenaar Andus Group het bedrijf.
Het doek valt nu alsnog voor de staalproducent. Het bedrijf wijt dat aan de 'combinatie van prijsdruk en structureel terugvallende vraag en de sombere vooruitzichten voor de nabije toekomst'.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl