nieuws

Sinterklaas komt vooral met zwarte piet naar de Rijnmond

© Pierrer Heuchemer
Sinterklaas komt dit jaar vooral met zwarte pieten naar het Rijnmond-gebied. Maar de meeste pieten hebben niet langer oorringen of opgedirkte lippen. Dat blijkt uit navraag van RTV Rijnmond bij de comités die Sinterklaas in hun stad of dorp ontvangen.
Piet blijft zwart omdat de organisaties in die plaatsen hechten aan traditie en geen reden zien om in 2016 grote veranderingen door te voeren. Wel worden kleine veranderingen doorgevoerd, want ''we willen los van het slavenidee'', zegt één van de comités.
Rotterdam, zo werd vorige week al bekend, heeft onder de 150 pieten zo'n 30 pieten met roetvegen. Schiedam heeft langharige en kortharige pieten. Heinenoord presenteert vol trots de eerste meisjespiet.
De organisaties hebben over de verandering veelal overlegd met de gemeentebesturen. Slechts een enkeling houdt rekening met de keuze van het Sinterklaasjournaal van de NTR, waarin pieten met diverse kleuren te zien zijn.
De plaatsen waar niets veranderd zijn: ’s-Gravendeel, Heinenoord, Brielle, Capelle ad IJssel, Numansdorp, Dordrecht, Giessenburg, Hoornaar, Schelluinen, Dirksland, Leerdam, Molenwaard, Nissewaard, Oud-Beijerland, Papendrecht, Sliedrecht, Strijen en Zwijndrecht.
De gemeenten Alblasserdam, Albrandswaard, Korendijk, Westvoorne en Zederik reageerden niet. Ridderkerk wilde nog niets vertellen.

Bespreekbaar

Twee jaar geleden vroeg RTV Rijnmond de tien grootste gemeenten naar de pieten. Toen lag het onderwerp veel gevoeliger, is de conclusie. Dit jaar zijn de comité's toegankelijker en wordt het bespreekbaar maken van het onderwerp meer geaccepteerd.
De Rijnmondregio sluit zich aan bij een groot gedeelte van Nederland. Ook de NOS en een aantal andere regionale omroepen komen uit hun onderzoek tot de conclusie dat zwarte piet op veel plaatsen blijft komen. Alleen in Heemstede en Amsterdam is hij verdwenen.
Sinterklaas komt zaterdag 12 november aan in Maassluis. Daarna reist hij ook naar andere steden en dorpen.