nieuws

Rotterdam in race voor Big Brother Award

Het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel
Het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel
De gemeente Rotterdam is genomineerd voor de Big Brother Awards 2016. Dat is de prijs van privacywaakhond Bits of Freedom. Andere kanshebbers zijn staatssecretaris Dijkhoff en het Verbond van Verzekeraars.
Rotterdam komt volgens Bits of Freedom in aanmerking voor de prijs, omdat de gemeente mensen weert uit bepaalde wijken. Het gaat niet alleen om werklozen, maar ook om mensen die bekend zijn bij de politie.
"Burgers worden hierbij tot potentiële risico's bestempeld en in feite preventief gestraft voor daden die ze nog niet begaan hebben, op grond van criteria en data die ze niet kennen."
De werkwijze van Rotterdam is in maart goedgekeurd door de Tweede Kamer. Inmiddels werken 15 gemeenten met de zogeheten Rotterdamwet.
Staatssecretaris Dijkhoff wil het mogelijk maken om digitale apparaten van verdachten te hacken. De politie kan straks webcams en microfoons van computers en telefoons op afstand aanzetten.
Het Verbond van Verzekeraars is genomineerd omdat verzekeraars bij vermoeden van fraude een persoonlijk onderzoek mogen doen. Mensen kunnen worden gevolgd met camera’s. "Een forse privacyinbreuk", vindt Bits of Freedom.
De Big Brother Award wordt uitgereikt op 14 november in de Stadsschouwburg in Amsterdam.