nieuws

Voorzitter PvdA Ridderkerk uitgesloten van strijd om lijsttrekkerschap

Het hoofdbestuur van de PvdA heeft Gerard Bosman uitgesloten van deelname aan de strijd om het lijsttrekkerschap van de partij. De voorzitter van de PvdA in Ridderkerk zou te weinig nationale en internationale ervaring hebben. Bosman zegt dat hij totaal verbijsterd is.
Bosman spreekt van een zwarte dag voor de partijdemocratie binnen de PvdA. Een debat over de koers van de partij wordt op deze manier onmogelijk gemaakt, zegt Bosman. De lijsttrekkersverkiezing is gereduceerd tot een "toneelstukje".
Volgens de Ridderkerker is er door het bestuur helemaal niet gesproken over zijn nationale en internationale politieke ervaring toen hij zich kandidaat stelde. Hij zegt dat hij wel degelijk over die ervaring beschikt.
Bosman is leider van Linksom!, een groep ontevreden PvdA-ers. Volgens hem is zijn partij gegijzeld door een vleugel waartoe ook Samsom en Asscher behoren. "Ik wil mijn partij terug."
De Ridderkerk zegt dat hij overweegt om in beroep te gaan tegen het besluit van het partijbestuur. Hij wil daar eerst over praten met Linksom!
Niet alleen Bosman is afgewezen. Ook Pelle Oosting uit Deventer mag niet langer meedoen. Jacques Monasch trok zich maandag terug nadat het partijbestuur weigerde om hem invloed te geven op het verkiezingsprogramma.
Alleen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher blijven in de race voor het lijsttrekkerschap. Zij gaan de komende weken drie keer met elkaar in debat, waarna de leden kunnen kiezen.
De uitslag wordt op 9 december bekend.