nieuws

Wraking in rechtszaak drugsverdachte Dennis van den B.

Drugsverdachte Dennis van den B., die maandag terecht stond voor de invoer van cocaïne, heeft de Rotterdamse rechtbank gewraakt. Zijn advocaat wil dat de teamleider van de politie wordt gehoord, maar dat heeft de rechtbank geweigerd.
De rechtszaak tegen Van den B., de corrupte douanier Gerrit G. en twee andere verdachten is vanwege het wrakingsverzoek voorlopig geschorst. Eerst moet de zogeheten wrakingskamer een oordeel uitspreken over het wrakingsverzoek. Dat zal dinsdag of woensdag zijn.
Wraking is bedoeld om de objectiviteit van een rechter te testen. De verdediging van Van den B. vindt dat de rechters in dit proces niet objectief zijn vanwege hun weigering de teamleider te horen.

Verkeerde liquidatie

Van den B. staat tegelijk terecht met de van corruptie verdachte douanier Gerrit G. (56) uit Kwintsheul. De douanier zou grote partijen drugs hebben doorgelaten via de Rotterdamse haven, waarmee hij miljoenen verdiende.
Volgens zijn advocaat Jan Hein Kuijpers fungeert Gerrit G. als kop van Jut en zijn er meer corrupte douaniers. "De rode draad in zijn verhaal is dat er bij verschillende afdelingen mensen werkten die het niet zo nauw namen met het aanvinken van containers.
Gerrit G. zou verdachte containers die een code rood hadden in het systeem, hebben weggezet als "wit", waardoor zij niet verder werden gecontroleerd. De douanier verdiende daar vele miljoenen mee. "De druk van het geld en dan niet meer terugkunnen, dat is het verhaal."

Liquidatie

In deze drugszaak werd een onschuldige burger per ongeluk geliquideerd. Justitie gaat ervan uit dat twee mensen zijn geliquideerd vanwege een mislukt transport van 300 kilo cocaïne.
In januari 2014 werd Rob Zweekhorst vlakbij zijn huis in Berkel en Rodenrijs doodgeschoten. Zweekhorst was slachtoffer van een persoonsverwisseling. Vermoedelijk was verdachte Dennis van den B. het eigenlijke doelwit, die in de buurt van Zweekhorst had gewoond.
Ook René F. uit Schiedam en André van der H. uit Utrecht staan terecht.
Lees hieronder hetliveblog van rechtbankverslaggever Paul Verspeek terug: