nieuws

Gratis onderhuidse chips voor Rotterdamse katten

Te weinig katten hebben een chip en daar moet wat aan gebeuren, vinden de Dierenbescherming en de gemeente Rotterdam. Daarom zorgen ze ervoor dat Rotterdammers de hele maand november gratis hun dier kunnen laten chippen.
De kat krijgt dan een chip met daarop de gegevens van de eigenaar onder de huid geplaatst, zodat weggelopen dieren gemakkelijker terug bij hun baasje terug kunnen komen. Normaal gesproken kost dit al gauw 40 euro.

Zwerfkatten
Ieder jaar worden er in heel Nederland zo'n 25.000 weggelopen katten op straat gevonden. De Dierenbescherming en de Gemeente Rotterdam kunnen het moeilijk verkroppen dat maar veertien procent van alle weggelopen katten uiteindelijk weer bij hun baasje terugkomt.

"Er lopen jaarlijks zo'n 1.100 katten door Rotterdam die geen baasje hebben en die natuurlijk een nieuw huis nodig hebben, maar om dat tegen te gaan willen we sneller kunnen zien van wie een kat is," aldus wethouder Joost Eerdmans van Dierenwelzijn.

Klein prikje
De chip ter grote van een rijstkorrel wordt met een naald onder de huid geplaatst. De kat voelt volgens Rinus Hitzert van de Diernebescherming alleen een klein prikje en heeft er verder geen last van.

"Daar voelen ze bijna niks van. Ze houden er geen wond aan over en de huid sluit zich heel snel. Binnen een paar seconden weten ze niet eens meer dat het bij ze gedaan is."

Niet overal gratis
Wethouder Eerdmans van Dierenwelzijn heeft maandagmiddag zelf ook een kat gechipt bij dierenartsenpraktijk Minimax aan de Abraham van Stolkweg. Daarnaast doen nog acht andere dierenklinieken mee aan de actie, op de site van de Dierenbescherming staat welke.

De actie loopt tot en met 2 december of tot de chips op zijn. Alleen baasjes uit Rotterdam kunnen hun kat op afspraak gratis laten chippen.