nieuws

Zijn we nog goed beschermd tegen infectieziekten?

Zijn we in Nederland nog wel goed beschermd tegen infectieziekten, zoals polio en mazelen? Die vraag staat de komende weken centraal tijdens een groot landelijk onderzoek, dat onder meer gehouden wordt in Dordrecht, Barendrecht en Korendijk.
Het zogeheten PIENTER-onderzoek wordt in totaal gehouden in 49 gemeentes. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werkt daarin samen met GGD’s.
Elke GGD nodigt 800 mensen van 0 tot 90 jaar uit om er aan mee te doen. Ze moeten bloed, speeksel en ontlasting afstaan.
De GGD van Zuid-Holland Zuid beet het spits af in Dordrecht. Maandag zijn de eerste deelnemers ontvangen. De GGD Rotterdam-Rijnmond begint volgende week in Barendrecht aan het onderzoek.
De naam van het onderzoek verwijst naar Peiling Immunisatie Effect Nederland Ter Evaluatie van het Rijksvaccinatieprogramma. Dat komt neer op kijken of het systeem om mensen in te enten tegen enge ziektes nog goed genoeg is.

Bescherming

"Het zou inderdaad zo kunnen zijn dat we er achter komen, dat bepaalde vaccinaties na verloop van tijd minder bescherming bieden en er dus een nieuwe prik nodig is. Dat zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn bij ouderen", zegt Liesbeth Mollema.
Mollema is epidemioloog bij het RIVM: "We checken met dit onderzoek dus of het rijksvaccinatieprogramma nog steeds voldoet. We denken van wel, maar dat controleren we om de tien jaar met zo'n groot onderzoek als dit."

Deelnemers

Jan Pel is in Dordrecht één van de eerste deelnemers: "Ik kreeg een envelop thuis, met een brief waarin stond dat ik willekeurig gekozen was, met de vraag of ik vrijwillig mee wilde doen. Ik vind het goed dat zoiets gebeurt en dus heb ik ermee ingestemd."
De 82-jarige Dordtenaar moest een uitgebreide vragenlijst invullen en een soort agenda bijhouden. Daar moet hij inzetten met welke mensen hij op bepaalde dagen in contact komt: "Je krijgt er een cadeaubon voor. Da's toch een leuke bijkomstigheid", zegt hij.
Het RIVM is blij met mensen als Pel. "We vinden meestal maar zo'n twintig procent van de aangeschreven mensen bereid om mee te doen. Dat is jammer, want hoe meer mensen meedoen, hoe beter", vindt Mollema.
Het onderzoek loopt nog even door. In Dordrecht op 9 en 17 november. Daarna volgen Barendrecht (14, 16 en 24 november), de Korendijk-dorpen Goudswaard (21 november) en Nieuw-Beijerland (23 november en 1 december) en volgend jaar Rotterdam.