nieuws

Overleden kinderen vastgelegd op doek

Hij noemt zich de levensschilder, maar schildert de dood. Dordtenaar Rob van der Lei maakt schilderijen voor ouders van baby’s die rond de geboorte of op jonge leeftijd zijn overleden.
Van der Lei hoop de ouders hiermee verder te kunnen helpen. "Om het een plaatsje te kunnen geven", vertelt de levensschilder zelf. "Als een kindje dood geboren is, dan heeft het niet geleefd, maar de liefde voor dat kind leefde wel en dat leg ik vast in het schilderij."
De Dordtenaar hoort door dit werk veel verdrietige verhalen en ziet heftige foto's. Daar kan hij goed tegen. Van der Lei: "Ik vind het wel verdrietig, maar ik lig er niet wakker van. En dat is denk ik ook waarom ik dit juist kan doen."

Geen geld

De levensschilder is afhankelijk van sponsors en crowdfunding, want hij vraagt geen geld voor de schilderijen. "Dat vind ik niet kunnen. Met mensen die zoveel pijn hebben, kan en wil ik niet onderhandelen."
Van der Lei hoopt zich binnenkort fulltime te kunnen storten op het maken van deze herinneringsschilderijen. Op zijn werk heeft hij aangegeven te zullen stoppen zodra er genoeg sponsorgeld binnen is.