nieuws

Rotterdamse wereldprimeur: stekkerloos auto's laden

Rotterdam houdt een proef met een techniek waarmee elektrische auto's draadloos kunnen worden opgeladen. Het gaat volgens de gemeente om een wereldprimeur.
Het laadsysteem is ontwikkeld door energiebedrijf Engie en is voorlopig alleen beschikbaar op een testparkeerplaats van Stadsbeheer. Auto's die meedoen aan de proef kunnen over een inductieplaat rijden die in het wegdek van het parkeervak zit.
"Er zit in de grond een spoel en in de auto ook. Als je het systeem vervolgens met een app aanzet, dan gaat het laden", zegt projectleider Lutske Lindeman van de gemeente Rotterdam.

Veilig

Het systeem is zo nieuw dat deelnemers hun auto eerst geschikt moeten laten maken voor inductieladen. Volgens Hans Boot van Engie is het absoluut veilig voor autobezitters. "De straling blijft binnen de richtlijnen en niet hoger dan de inductiekookplaat thuis."
Wethouder Pex Langenberg van Rotterdam verwacht veel van de proef. Maar het kan nog wel even duren voor Rotterdamse parkeerplaatsen vol liggen met inductieplaten.
"Dit is echt iets voor de middellange termijn. Mensen moeten hun auto eerst laten ombouwen om 'm draadloos te kunnen opladen. Het mooiste is als de auto's direct vanuit de fabriek die voorziening hebben, maar dat is nu nog niet het geval."