nieuws

RIVM begint onderzoek naar omstreden rubberkorrels

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is begonnen met nieuw onderzoek naar de omstreden rubberkorrels op kunstgrasvelden. Een van de velden die zijn bezocht is dat van vv Groot-Ammers.
Medewerkers van het RIVM namen dinsdagochtend monsters van de rubberkorrels die tussen het kunstgras zijn gestrooid. Ze hebben op meerdere plekken van het veld de korrels opgezogen en meegenomen naar een laboratorium.
Onderzocht wordt of het rubbergranulaat kankerverwekkend is. Het RIVM concludeerde eerder van niet. Maar op die conclusie kwam kritiek in een uitzending van het programma Zembla.
Volgens Zembla zijn er mensen ziek geworden na sporten op kunstgrasvelden met rubberkorrels. Daarop ontstond veel onrust. Diverse clubs en scholen besloten om voorlopig niet meer op kunstgras te spelen, in afwachting van nieuw onderzoek door het RIVM. Ook is in meerdere gemeenten de aanleg van een aantal velden voorlopig uitgesteld.
In totaal worden honderd velden onderzocht. Die zouden representatief zijn voor alle 1300 kunstgrasvelden in Nederland. De onderzoeksresultaten worden eind 2016 verwacht.