INSTAGRAM

112-fotograaf Joey (23) heeft zeldzame kanker en wordt niet meer beter, update: vrienden zamelden al 10.000 euro in

Joey in actie bij een grote brand in Capelle in november 2021
Joey in actie bij een grote brand in Capelle in november 2021 © MediaTV
Midden in de nacht zijn bed uit voor een grote brand in Rotterdam, of vanwege een schietpartij, explosie of groot ongeluk in de omgeving. Voor de 23-jarige fotograaf Joey Heijstek was het dagelijkse kost, een grote hobby maar vooral ook zijn werk. Wás, want de jonge Rotterdammer zit sinds begin dit jaar thuis. Met kanker - en beter wordt hij niet meer. Op z’n benen staan gaat amper meer, werken evenmin. Geen inkomsten dus, terwijl de rekeningen wel blijven binnenkomen. Een in eerste instantie stiekeme crowdfundactie van lieve vriendinnen moet uitkomst bieden.
Al jaren werkt Joey als freelance fotograaf voor MediaTV, een bedrijf dat foto’s en video's van gebeurtenissen in en om de stad aanlevert aan onder meer Rijnmond en het AD. Tot hij vorig jaar opeens last kreeg van zijn knie tijdens het fotograferen. Bukken en andere bewegingen maken ging opeens steeds lastiger.
De crowd funding van de vrienden van Joey heeft zondag 3 april al een bedrag van 10 duizend euro opgeleverd. Zijn vrienden willen Joey met dit financiële steuntje in de rug zoveel en lang mogelijk laten genieten van het leven.

Geen cyste, maar een zeldzame tumor

Een bezoek aan de huisarts volgde. Was het een cyste misschien? Maar een dag later lag de toen nog 22-jarige Joey opeens in het ziekenhuis met een acute ontsteking aan zijn been. Onderzoek na onderzoek volgde, de opname duurde inmiddels zeventien dagen. En toen kwamen ze erachter: geen cyste, maar een tumor veroorzaakte die verschrikkelijke pijn en immobiliteit. Een zogeheten Epithelioïd sarcoom, een zeldzame soort kanker die ontstaat in het bindweefsel of steunweefsel van het lichaam. Het wordt per jaar maar bij ongeveer tien mensen in Nederland vastgesteld.
Een redelijk nieuwe manier van chemotherapie volgde, waarbij de bloedsomloop van zijn been tijdelijk afgesloten werd en hij direct chemo kreeg toegediend. De tumor van 9 centimeter kromp naar 6, maar die progressie was niet genoeg om het restant operatief te kunnen verwijderen. En dus volgde er ook nog een reeks bestralingen. "Ik ben nog aan het bijkomen van alle bijwerkingen”, vertelt Joey. “Ik ben super vermoeid, ik slaap veel en kan bijna niet lopen. Als gevolg van de bestralingen zit er een grote wond, die we twee keer per dag goed moeten schoonmaken.”

Geen verzekering

Joey begon als 18-jarige bij het fotobedrijf. In 2020 stopte hij met zijn vaste baan in de detailhandel en werd fulltime ZZP'er. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering sloot hij niet af. "Niet te betalen", zegt hij. "Je denkt er dan ook niet aan dat je arbeidsongeschikt kan worden. Maar nu kan ik nergens op terugvallen."
Een vast inkomen had hij als fotograaf al niet. Joey gaat af op ongelukken, schietpartijen, branden in de regio, levert foto’s aan via het platform van MediaTV en krijgt een bijdrage wanneer foto’s worden afgenomen door de media. Na een drukke oudjaarsnacht, op pad met camera in de aanslag, was het vanaf 1 januari klaar voor hem. "Ik loop binnen op krukken, naar buiten ga ik met een rolstoel. Ik zit nu een beetje tussen vier muren in."
Joey Heijstek
Joey Heijstek © MediaTV
Wat de toekomst gaat brengen, weet de fotograaf niet. Hij is beland in een slechte film, waarvan hij niet weet hoe het gaat eindigen. Er zijn uitzaaiingen naar de longen, die gelukkig nog wel enigszins stabiel zijn. “Alle behandelingen die ik nu heb gedaan en krijg, zullen allemaal levensverlengend zijn. Ze kunnen me wel behandelen, maar niet genezen. Wat ze ook uithalen, ik word niet meer beter.”

Mooie herinneringen maken

Een boodschap die kei- en keihard aankomt, ook bij zijn omgeving. Vriendinnen Annemarie en Caroline zijn dan ook een crowdfundactie begonnen voor de jonge Rotterdammer. Om zijn rekeningen te kunnen betalen zodat hij zich daar in ieder geval niet druk om hoeft te maken, maar ook omdat ze het Joey zo gunnen om nu het nog kan, mooie herinneringen te maken. Om op reis te gaan, of iets anders te doen wat hij leuk vindt.
‘Een vreselijke lieverd’, noemen ze Joey. “Hij is altijd aan het lachen, er is nooit wat aan de hand. Hij zegt altijd dat het goed gaat, maar het gaat gewoon niet goed. Er zijn geen inkomsten, hij baalt dat hij niet kan werken. Toen besloten wij dat we iets moesten doen”, vertelt Caroline. “Maar we wisten dat hij daar niet zo van was, dus het moest eigenlijk een beetje stiekem.”
112-fotograaf Joey Heijstek
112-fotograaf Joey Heijstek © Privé

‘Ik ben er stil van’

Donderdagmiddag startten de twee een inzamelingsactie. Donderdagavond laat kwam Joey daar pas achter. “Ik scrolde wat door Facebook, en zag opeens mijn eigen kop voorbij komen. Toen bleek er ook al aardig wat gedoneerd te zijn. Ik ben er heel erg stil van, het valt rauw op m’n dak”. Positief toch wel? “Absoluut. Ik weet niet goed hoe ik erop moet reageren en hoe ik iedereen kan bedanken.”
Caroline en Annemarie hopen 10.000 euro op te halen voor de fotograaf. “Dan heeft hij even rust, want we weten dat hij ervan baalt dat hij niet kan werken. We willen ook dat hij mooie herinneringen maakt met zijn meissie, zijn familie. Van mijn part gaat hij ook even lekker op vakantie. Het is aan hem wat hij met die centjes doet. We hopen dat het nog meer wordt dan 10.000 euro.”
De teller staat zaterdagmiddag rond 16:45 uur al op meer dan 5.500 euro. Collega-fotografen, agenten die hij ‘in het veld’ vaak tegenkwam, vrienden, familie: al meer dan tweehonderd mensen lieten een bedrag achter voor Joey. Hij leeft per dag, maar weet wel wat hij met het geld zou willen doen. “Naast het betalen van de vaste lasten en alles daaromheen, zou ik graag met mijn vriendin op reis willen. Ze zorgt zo goed voor me, heeft veel moeten doen en laten om me te steunen en helpen. Als ik voor haar nog iets terug zou kunnen doen, zou dat een mooie reis zijn. Geen idee nog waar naartoe, maar ik gok een warm land.”