nieuws

Aannemer Kan: 'Miljoenenfraude Waterfront is grootste onzin ooit'

De beschuldiging van miljoenenfraude rond het Rotterdamse poppodium Waterfront is de grootste onzin ooit. Dat zegt Kan senior, de aannemer die door de gemeente Rotterdam wordt verdacht van oplichting.
Via zijn advocaat reageert Kan voor het eerst op de fraudezaak die begin dit jaar aan het licht kwam. Hij ontkent dat hij de gemeente heeft opgelicht.
Volgens intern en extern onderzoek zouden de huurder en aannemer van het pand aan de Boompjeskade de gemeente Rotterdam voor bijna acht miljoen euro hebben opgelicht. De twee - zoon en vader Kan - zouden dat hebben gedaan met dure, dubbele en valse facturen over een periode van vijf jaar.
Daarbij zouden ze hulp hebben gehad van twee ambtenaren. De gemeente Rotterdam heeft aangifte gedaan tegen zoon en vader Kan, en tegen twee ambtenaren.

Ziekte

Volgens advocaat Raza zit zijn cliënt in Turkije en kan hij vanwege ziekte nog niet terugkeren naar Nederland. Wel is hij zo verontwaardigd over de beschuldiging van de gemeente dat hij zijn kant van het verhaal wil vertellen.
Kan wil zich verdedigen tegen de verdenking in het rapport dat hij een oplichter zou zijn. Advocaat Raza: "Volgens mijn cliënt staat het rapport vol met leugens." Ook zou Kan senior openheid van zaken willen geven.
De afgelopen maanden heeft het Dordtse bureau SBV Forensics grondig onderzoek gedaan, ook in het pand. Uit dat onderzoek zou blijken dat 97% van de gefactureerde verbouwingen nooit is uitgevoerd.

Onzin

Advocaat Raza: "Dat is onzin. Volgens mijn cliënt zijn alle werkzaamheden daadwerkelijk verricht en is er gefactureerd voor wat er is gewerkt. Niets meer en niets minder. Er zijn geen dubbele facturen verstuurd."
Volgens de advocaat gaat dat inderdaad om een totaalbedrag van acht miljoen euro. Gaandeweg zouden ook meerdere controles hebben plaatsgevonden.
Op de vraag waarom Kan senior nu pas reageert op alle verdenkingen, antwoordt advocaat Raza dat zijn cliënt door ziekte een tijdje überhaupt niet in staat was te reageren.
Ook zou zijn cliënt niets begrijpen van de verdenking van betrokkenheid van twee ambtenaren. Raza: "Mijn cliënt heeft op geen enkele wijze steekpenningen betaald."
Volgens de advocaat is op een normale wijze gecommuniceerd met de medewerkers van de dienst Stadsontwikkeling. Raza: "De contacten zijn transparant en helder geweest."

Goedkeuring gemeente

Raza benadrukt dat Kan senior uitsluitend als aannemer bij het poppodium betrokken was. Zoon Kan was de huurder van het pand. Hoe de vader bij het pand betrokken is geraakt, ging volgens de advocaat als volgt:
"Vader was aanwezig bij één van de gesprekken tussen het OBR (de huidige dienst Stadsontwikkeling) en zijn zoon als huurder. Toen is er gezegd dat er nog verbouwd moest worden en gevraagd: 'Kennen jullie een aannemer?' Toen heeft mijn client gezegd: 'Ik ben aannemer, ik zou het kunnen doen, vinden jullie dat goed?' Daarna is er een relatie ontstaan met mijn cliënt met goedkeuring van de gemeente."
Volgens advocaat Raza is zijn cliënt geen schuldige en als de gemeente het bedrag te hoog vindt dat is uitbetaald aan verbouwingsfacturen, dan heeft de gemeente zitten slapen.
Raza: "Als men dat politiek onaanvaardbaar vindt, dan moet dat politieke gevolgen hebben niet strafrechtelijke."
Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de miljoenenfraude. Formeel zijn er nog geen verdachten.