nieuws

Verbijstering over winst Trump bij verkiezingen: 'Dit is gewoon een ramp'

Op het verkiezingsontbijt in de Rotterdamse Schouwburg is met verbijstering gereageerd op de overwinning van Donald Trump. Niet Hillary Clinton, maar de omstreden zakenman wordt de 45ste president van de Verenigde Staten.
In de Schouwburg hebben zich louter Clinton-aanhangers verzameld. Lange tijd zag het er naar uit dat zij woensdagochtend de vlag konden uithangen. Maar de Amerikanen hebben - toen het er in het stemhokje echt op aankwam - anders beslist.
"Ik ben beroerd wakker geworden", reageert Annemarie. "Dit is gewoon een ramp." Ook Micheline is verbijsterd. "Hoe is dit mogelijk?"
Ook op Twitter tonen mensen zich verbijsterd. Sommigen vinden 9/11 en 11/9 dezelfde nachtmerrie.

Pussy

Donald Trump grossierde in de aanloop naar de verkiezingen in ongenuanceerde, racistische en seksistische opmerkingen. Zo noemde hij Mexicaanse immigranten criminelen en verkrachters, en stelde hij voor om een muur om Mexico te bouwen. En een vrouw versieren? Gewoon een kwestie van "grab them by the pussy", meende de miljardair.
Onderzoeksbureaus voorspelden de laatste dagen een klinkklare overwinning voor Hillary Clinton. Haar kansen op het presidentschap werden door sommigen geschat op 95 procent.
De eerste uitslagen waren ook in het voordeel van Clinton, maar tussen 02.00 en 03.00 uur Nederlandse tijd keerde het tij toen Trump een belangrijk aantal 'swingstates' voor zich wist te winnen.

AEX zakt met drie procent

In zijn overwinningstoespraak sloeg Trump plots een verzoenende toon aan. " We moeten ons grote en mooie land verenigen. Alle rassen en religies verwachten van de regering dat we ze dienen. En dan zullen we doen.''
Hillary Clinton heeft nog niet op de uitslag gereageerd. Volgens de Democratische campagneleider Podesta zal dat de komende uren ook niet gebeuren.
Donald Trump wordt de eerste president van de Verenigde Staten die geen enkele politieke ervaring heeft. Hij neemt op 20 januari de plaats in van de Democraat Barack Obama.
Op de beurzen was de verkiezing van Trump woensdagochtend direct merkbaar. In Amsterdam zakte de AEX-index direct met drie procent.

Wilders

Premier Mark Rutte gaat ervan uit dat de nieuwe Amerikaanse regering "op basis van de gedeelde waarden en uitgangspunten de samenwerking met Nederland en de rest van de wereld zal voortzetten, in lijn met de sterke Amerikaanse traditie."
Fractievoorzitter Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam legde woensdagochtend op Radio Rijnmond een link tussen de Amerikaanse en Nederlandse verkiezingen van maart volgend jaar.
Volgens Buijt zou iemand als Geert Wilders door de zege van Trump nog meer de wind in de zeilen kunnen krijgen. "Het blijkt dus echt mogelijk dat iemand die dingen heel scherp neerzet als winnaar uit de bus komt. Dat zou voor de PVV gunstig kunnen uitpakken."
Wilders zelf heeft Trump direct gefeliciteerd. Via Twitter laat de PVV-voorman weten dat "ook Nederlanders het land zullen terugveroveren."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl