nieuws

Uitslag onderzoek DuPont komt pas in voorjaar

DuPont
DuPont
De uitkomst van het onderzoek naar de mogelijke onveilige arbeidsomstandigheden bij DuPont komt pas in het voorjaar van 2017. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat in een brief aan de Kamer weten dat er meer tijd nodig is om de juiste documenten te vinden. De presentatie van het onderzoek was deze maand gepland.
Het onderzoek strekt zich uit over een periode van 45 jaar. De benodigde documenten moeten door verschillende bedrijven worden aangeleverd. Ook is er vervolgonderzoek nodig op de papieren, die inmiddels zijn gevonden.
Aanleiding voor het onderzoek is het gebruik van giftige stoffen in het productieproces bij DuPont. Tientallen vrouwelijke ex-werknemers van de Lycrafabriek in DuPont blijken de afgelopen jaren met vruchtbaarheidsproblemen te maken hebben gehad.
Op oude videobeelden is te zien dat de vrouwen onbeschermd werken en vermoedelijk zijn blootgesteld aan de kankerverwekkende stof DMAc die wordt gebruikt bij de productie van lycragaren. De lycrafabriek is in 2006 gesloten.
Het ministerie onderzoekt ook de werkwijze bij de voormalige teflonfabriek, waar werd gewerkt met het kankerverwekkende PFOA. Deze fabriek is inmiddels overgenomen door Chemours.