nieuws

Justitie eist 15 jaar cel voor doden van eigenaar animeerbar

Tegen Jim M. is 15 jaar celstraf geëist voor de dood van de eigenaar van animeerbar Mon Cheri in Rotterdam. De klusjesman bracht de horeca-exploitant in februari dit jaar om het leven door tientallen keren op hem in te slaan met een hamer.
M. bleef het slachtoffer keer op keer slaan en schoppen, zo bleek woensdag bij het vertonen van camerabeelden in de rechtszaal.
De 56-jarige verdachte zou schulden hebben gehad. Hij ging er na het misdrijf onder meer met geld uit de kassa en de gokautomaat vandoor. Of geldelijk gewin het enige motief is geweest, is onduidelijk gebleven. M. zei zich niets meer van het geweld te kunnen herinneren.
Rechtbankverslaggever Paul Verspeek, die de beelden zag, vermoedt dat er meer aan de hand is. "Hij lijkt een geagiteerd roofdier dat zijn woede koelt op het slachtoffer. Het is een minutenlange slachting waarbij je afvraagt: wat zit hierachter?"
Voorafgaand aan de vertoning van de opnames van beveiligingscamera's stelden de rechters mensen in de gelegenheid om de rechtbank te verlaten. Meerdere personen maakten daar - vanwege de gruwelijkheid van het materiaal - gebruik van.
Behalve de klusjesman stond woensdag een vrouwelijke verdachte terecht. Zij was in de bar aanwezig toen de eigenaar werd gedood en ondernam niets om het geweld te stoppen.
Op de beelden is te zien hoe zij in de buurt van het lijk meehelpt met het plunderen van de gokkast. Volgens een psychiater was de vrouw bang voor de klusjesman en verklaart dat haar gedrag. Tegen de vrouw is woensdag vier jaar celstraf en behandeling geëist.

Verslaggever Paul Verspeek hield op twitter een liveblog bij van de rechtszaak.