nieuws

Kick Out Zwarte Piet gaat zonder toestemming protesteren in Maassluis

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wil buiten de vastgestelde vakken protesteren tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis. De groep meldt zich ook niet aan bij de gemeente.
Dat zei Morena Taborda van KOZP woensdag op Radio Rijnmond: ''Daar hebben we inderdaad niet voor gekozen.''
''In Gouda hebben we het wel gemeld en zijn er ook gesprekken geweest. Toen werd er ook gezegd: 'Jullie moeten dan hier gaan staan', op een plek waarvan wij vonden dat we dan niet zichtbaar genoeg waren. En dat zullen we dus nooit meer doen.''

Speciale plekken

Om ongeregeldheden te voorkomen heeft de gemeente voor de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet speciale plekken ingericht. Ze hoeven officieel geen toestemming te vragen voor een protest, maar dienen zich wel aan te melden bij de gemeente.
De extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie is tot nu toe de enige partij die zich officieel heeft aangemeld voor een protest in Maassluis.

Honderden agenten

De politie zet zaterdag honderden agenten in om te zorgen dat de intocht zonder problemen verloopt.
Het aantal agenten is volgens de NOS vergelijkbaar met de politie-inzet bij een risicowedstrijd tussen Feyenoord en Ajax.

Negentig arrestaties

KOZP bestaat uit meerdere groepen tegenstanders, zoals Nederland Wordt Beter, Zwarte Piet Niet en Stop Blackface. Ze zijn van plan met bussen uit Amsterdam en Rotterdam naar Maassluis af te reizen voor een protest tegen de in hun ogen racistische figuur.

De afgelopen jaren demonstreerde de groep ook bij de intochten van Sinterklaas. Vorig jaar waren er bijvoorbeeld 150 actievoerders in Meppel en het jaar daarvoor was er een protest in Gouda. Er werden toen negentig arrestaties verricht.