nieuws

Wonen in Dordts hoogspanningsstation

Wonen in een voormalig hoogspanningsstation. In Dordrecht kan het binnenkort. Het verdeelstation aan de Oranjelaan wordt omgebouwd tot een wooncomplex met ruim veertig appartementen.
Netbeheerder Tennet heeft een nieuwe locatie die Dordrecht en omgeving van stroom gaat voorzien. Hierdoor is het monumentale pand binnenkort niet meer nodig.
Projectontwikkelaar Looye Vastgoed had direct interesse. “De locatie en het gebouw zelf zijn geweldig.”, vertelt directeur Rob Looye enthousiast. “Echt een droom voor een projectontwikkelaar!”

Welstandscommissie kritisch

Eerder was de welstandscommissie van Dordrecht nog tegen de ontwikkeling van woningen op deze plek. Het maken van ramen in het gebouw zou het gemeentelijk monument te erg aantasten.
Architect Hendrik Jan Groeneweg werd meerdere keren terug gestuurd naar de tekentafel. “Er is een spanningsveld tussen wat een projectontwikkelaar wil en wat je van een gebouw kan vragen. Maar daar wordt je juist creatief van!”, aldus Groeneweg.

Penthouses

Nu ligt er dus een plan waar de welstandscommissie mee kan leven. Met iets minder appartementen dan in het eerste plan, maar wel met een aantal penthouses, die uitkijken op het Wantij.
Om meer licht te creëren gaat dak van het gebouw af. Hierdoor ontstaat een binnentuin. Looye: “Maar het zal altijd duidelijk blijven dat dit een energiehuis was. Dat geeft juist sjeu aan het project!”