DE VERDIEPING

Journalist Hans van Willigenburg: wars van perfectionisme en volmaaktheid

De Berkelse journalist, schrijver en dichter Hans van Willigenburg (1963) is al decennia lang aan de weg aan het timmeren met talloze stukjes, columns en radio- en televisieoptredens. Als het aan hem ligt, komt er voorlopig geen einde aan die weg, die vooral niet uitgestippeld moet zijn. "Wat zou het toch heerlijk zijn, om opgeruimd door het leven te gaan", mijmert hij weleens.
"'s Ochtends fris uit je bed springen, te weten wat je die dag te doen staat en fluitend je ontbijt klaar te maken". Om vervolgens innerlijk de slappe lach te krijgen. Want zo'n uitgestippelde weg, het 'alles op z'n plek laten vallen', daarvoor moet je niet bij Hans zijn.
Of hij weleens problemen ondervindt omdat -ie dezelfde naam heeft als de altijd gebruinde KRO-presentator? Hans moet er hard om lachen in de studio tijdens de uitzending van 'De Verdieping'. De KRO-presentator heeft eerder last van hém, als 'onze' Hans weer een vinnig stukje heeft geschreven over tv-collega's. "En verder is het voor ons beiden steeds minder lastig. Mijn naamgenoot loopt nu ook al tegen de 80 en is steeds minder actief".

Zenderbaas

Inmiddels is het tiende boek verschenen van Hans van Willigenburg, getiteld 'Zenderbaas', waarin hij een inkijkje geeft in het 'mediawereldje'. Of het nu goeroes zijn die spreken voor een ademloos publiek bij een lezing, of collega's die zich in alle bochten wringen om die belangrijke tv-beroemdheid zoveel mogelijk te behagen: hij spaart ze niet. Als je het boek leest, wordt al snel duidelijk dat Van Willigenburg het niet zo op heeft met dikdoenerij, met mensen die zichzelf belangrijk vinden of maken. Ook verhaalt hij, al dan niet gedeeltelijk fictief, over zijn eigen leven als journalist, wat toch het cliché opriep van de rokende, drinkende, zwaarmoedige journalist op een zolderkamer. "Oh, haal jij dát eruit?" vraagt hij oprecht verbaasd in de studio.

Lerarenrecensies

Zijn liefde voor schrijven maar vooral de reacties op zijn stukken begon al op de middelbare school, waar hij besloot voor de schoolkrant recensies te schrijven over leraren. Die stukjes vonden gretig aftrek. Zijn studietijd in Leiden (Algemene Literatuurwetenschap) wilde hij eigenlijk het liefst verlengen. Althans, het wilde leven dat erbij hoorde. Het tekent Hans, die eigenlijk toen al de kriebels kreeg van een uitgestippeld bestaan. Daarom geen gouden dasspeld voor hem na 25 jaar trouwe dienst bij dezelfde werkgever. Nee, hij schrijft en schreef voor de Rotterdambijlage van de NRC, maar ook de Volkskrant, Groene Amsterdammer, HP/De Tijd en The Post Online. Die laatste wordt door "zure linkse journalisten" vaak negatief weggezet. Maar ook dat tekent Van Willigenburg: hij schrijft overal, van links naar rechts en van voor naar achter.

Generatiekloof

Onlangs verscheen in HP/De Tijd een 'pittige brief' van zijn hand, gericht aan millennials. Waarin hij schreef dat hij toch best wel medelijden had met deze generatie, die alles maar perfect en volmaakt wil doen, aangeslingerd door dat 'vermaledijde' internet. Als 'generatie X'er' (geboren in 1963) ziet hij juist de schoonheid van het niet-perfecte, het onverwachte.
"Alles moet maakbaar zijn tegenwoordig. Alles moet in 'een mal' passen. De verrassingen van het leven zijn dan ver te zoeken." Is het geen valse sneer naar de generatie na hem? Is hij niet gewoon een 'boze witte man' die steeds roept dat 'vroeger alles beter was'? Hans ontkent. "Het enige wat ik tegen hen wil zeggen is: kijk ook eens naar links en naar rechts. Laat je niet door Google vangen in de route van A naar B. Als ik terugdenk aan de leukste of mooiste momenten in mijn eigen leven, waren dat toch die onverwachte ontmoetingen. Of dat je iets doet waarvan je van tevoren niet verwacht dat je zoiets zou gaan doen."

Hans van Willigenburg was studiogast in het interviewprogramma 'De Verdieping'. Iedere vrijdag te horen tussen 18:00 uur en 19:00 uur op Radio Rijnmond en als podcast. Meer langere gesprekken beluisteren met bijzondere regiogenoten? Abonneer je op de podcast 'De Verdieping met Ruud de Boer' via een van onderstaande platforms: