nieuws

'Niet leuk dat jullie opa op zijn hoofd sloegen'

Een groot aantal nabestaanden en bekenden van de gedode Xenos Tzirtzilakis was woensdag naar de rechtbank in Rotterdam gekomen, om het verhaal aan te horen van hoofdverdachte Jim M. Zij werden niet veel wijzer. De man zegt zich niets meer te kunnen herinneren van het drama in animeerbar Mon Cheri in Rotterdam.
Jim M. heeft meer dan 30 keer op het hoofd geslagen van het slachtoffer. De gruwelijke beelden van de slachting, vastgelegd door veiligheidscamera's, zijn woensdag in de rechtszaal getoond. Enkele aanwezigen konden dat niet aanzien en waren al voor de vertoning uit de rechtszaal gelopen.

Dochter

Zoals Anna, de oudste dochter van Xenos. Zij las later een slachtofferverklaring voor in de zaal. Anna reed op de bewuste avond, 8 februari 2016, naar Mon Cheri. "De bar waarin mijn vader altijd met veel passie heeft gewerkt, werd koud bestempeld als plaats delict."
Ze vertelde in haar slachtofferverklaring over het leven van haar vader. Een man van eenvoudige komaf, geboren op Kreta, die succesvol werd in de horeca in Rotterdam. Zijn grote wens was ooit nog een keer met de hele familie naar Kreta voor een vakantie.
"Helaas hebben deze verdachten ons deze kans ontnomen." Op 20 februari is Tzirtzilakis op Kreta begraven, in aanwezigheid van 300 familieleden. "We waren met de gehele familie naar Kreta gekomen, maar niet voor vakantie maar om hem thuis te brengen. Thuis in zijn eigen land, thuis bij familie, maar helaas wel in een kist."

Boeven

Zijn 6-jarige kleindochter, de dochter van Anna, wilde ook naar de rechtszaak komen, om de 'boeven' zelf te zien. Omdat dat niet is toegestaan, las Anna namens haar een briefje voor, gericht aan de verdachten.

"Opa is heel erg lief en vindt het echt niet leuk dat jullie hem hebben geslagen. Jullie mogen nooit meer vrijkomen. Wees lief voor andere mensen en doe dit nooit meer bij iemand."
In deze zaak is 15 jaar cel geëist tegen Jim M. voor doodslag en diefstal. Tegen Desiree de W. is vier jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. De rechter in Rotterdam doet op 23 november uitspraak.