nieuws

Dordt in de ban van Big Rivers

2010-bigrivers.cropresize.tmp.jpg
2010-bigrivers.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Dordrecht raakt weer langzaam in de ban van Big Rivers. Het festival begint traditioneel met de Bluescruise, die dit keer niet op een zaterdag, maar op vrijdagavond 8 juli uitvaart.
Partyschip De Tourmalijn verandert in een varende muziektempel. Op de diverse dekken spelen tien bands. Om 19.45 uur vertrekt de Bluescruise vanaf de Bomkade in Dordrecht richting Rotterdam, om 's nachts weer op het beginpunt terug te keren.
Organisator Bas de Zwart heeft bij de agenda voor het dertiende Big Rivers Festival terdege rekening gehouden met het WK voetbal: "Daarom is de bluescruise ook vervroegd. We wilden persé niets op avonden met voetbal op de buis, daarom is het filmprogramma dit jaar ook beperkt tot alleen de Buitenfilm".
Komende zondagmiddag is er de Operade, waar 'badkamer-talenten' zich aan een groot publiek ten gehore brengen. In het slotweekend, op 16, 17 en 18 juli, bruist de Dordtse binnenstad, met tientallen bands die optreden op vijf openluchtpodia. Werd de slotact vorig jaar op een bomvol Statenplein verzorgd door Spencer Davies en The Animals, dit jaar staan er op zondagavond de Boomtown Rats. Tussen beide weekends in is er woendagavond 14 juli Bead the Poetry, met onder meer Jules Deelder.
Plaats van handeling is de Grotekerkstuin, waar 's middags al een nieuw deel-evenement plaatsvindt. "Onze opzet is om Big Rivers te laten uitgroeien tot een stadsfeest voor iedereen. Daarom proberen we er elk jaar iets nieuws aan toe te voegen", vertelt De Zwart, "nieuw element is dit keer Bobby KiTs, een kindermuziekspektakel". Voor het volledige programma kan men terecht op www.bigrivers.nl. "En die website is grandioos geworden door de inzet van met name Daniel Westdorp", aldus De Zwart.
De nieuwe, jonge PR-man van Big Rivers heeft ook een noviteit ingebracht. "Wie een iPod heeft, of een andere mobiele telefoon met GPS, heeft geen programmaboekje meer nodig. Via een speciaal programma kunnen mensen op hun mobieltje zien waar de podia zijn, wat er te doen is en wat de kortste route is om er te komen. Of zoiets al eerder gebeurd is? Ik weet het niet, misschien zijn we wel het eerste festival dat dit doet...", zegt Westdorp.