nieuws

Flinter Groep gaat kopje onder

De zinkende Flinterstar, eind 2015
De zinkende Flinterstar, eind 2015 © ANP
Rederij Flinter Groep is failliet verklaard. Op het hoofdkantoor in Barendrecht werken ongeveer 65 mensen. In de scheepvaart zijn 350 mensen werkzaam, daarvan zijn 54 mensen in dienst. In totaal verliezen 109 mensen hun baan.
Flinter had problemen met ING over de financiering van negen van de 35 schepen. De bank weigerde kredieten daarvoor te verlengen.
Vorige maand vroeg het bedrijf uitstel van betaling aan, vaak een voorbode van een faillissement. Twee andere kredietverschaffers, Rabobank en ABN Amro zegden daarna ook hun krediet op.

Tientallen miljoenen

De ING heeft een schuld van 60 miljoen te vorderen. Curator Cees van den Bergh kan niet zeggen wat de totale schuld is, omdat er sprake is van een 'complex geheel van financieringen'.
De rederij kwam vorig jaar in het nieuws doordat voor de kust van België de Flinterstar zonk, na aanvaring met een ander schip.
Flinter moest de bergingskosten zelf betalen. Ook het opruimen van de olie die uit het schip kwam, kwamen op rekening van de rederij. Alleen dat laatste kostte al 2 miljoen euro.
Directeur Bart Otto liet eerder doorschemeren dat hij denkt aan een doorstart van Flinter in afgeslankte vorm.
Op dit moment voert de curator gesprekken met diverse partijen; hij verwacht eind november duidelijkheid over hoe het faillissement van de Flinter Groep afgewikkeld wordt.