nieuws

Kippenboer probeert bitchfights te voorkomen

Op de kippenfarm van Sjef de Baar in Den Bommel klinkt donderdag ontevreden gekakel. Zijn 50.000 vrije uitloop-hennen mogen niet naar buiten en steken hun ontevredenheid daarover niet onder stoelen of banken. "Als je in de stal komt, zijn het net viswijven", zegt De Baar.

De kippen mogen de stal niet uit vanwege de ophokplicht. Die werd woensdagavond afgekondigd nadat in landen als Duitsland, Oostenrijk en Polen bij wilde watervogels de besmettelijke vogelgriep was aangetroffen.
Ook in Nederland zijn dode watervogels gevonden. Er wordt onderzocht of ze aan hun einde zijn gekomen door de vogelgriep.
De Baar wil voorkomen dat er door verveling bitch-fights uitbreken in de stal. Kippen kunnen elkaar behoorlijk toetakelen, zegt hij. Want op zijn farm, Eibaar, hebben ze gewoon de punt van hun snavel nog. "Als je niks doet, krijg je echt een bloedbad binnen."
Daarom strooit hij wat extra graan tegen de verveling. En hangt hij her en der een baaltje luzerne op.
Bang dat de kippen van de leg raken, is hij niet. En de eieren? Die komen toch gewoon met het etiket 'vrije uitloop' erop in de winkel terecht. Nou ja, de eerste zes weken dan. Maar zo lang hoeven zijn diva's hopelijk niet binnen te blijven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl