20 JAAR UEFA CUP

20 Jaar UEFA Cup - Aflevering 8: Feyenoord overleeft Internazionale en gaat naar de finale

Jon Dahl Tomasson viert de 2-0 voor Feyenoord in de tweede halve finale tegen Internazionale
Jon Dahl Tomasson viert de 2-0 voor Feyenoord in de tweede halve finale tegen Internazionale © Archief
De onmogelijke vrije trap in Freiburg, de miraculeuze ontsnapping tegen PSV en de rood-witte invasie in Milaan. Twintig jaar geleden veroverde Feyenoord met de UEFA Cup als laatste Nederlandse ploeg een Europese prijs. Daarom doken we in het archief van Radio en TV Rijnmond om in een speciale podcastserie van FC Rijnmond terug te blikken op deze memorabele prestatie. Vandaag aflevering 8: hoe een karaktervol Feyenoord zich ten koste van Internazionale plaatst voor de eindstrijd.
Luister hieronder naar de Podcast Special over 20 Jaar UEFA Cup van Feyenoord. De tekst gaat verder onder de audio.
Meer dan 8 duizend Feyenoord-supporters waren een week geleden getuige van een heroïsche wedstrijd in Giuseppe Meazza. Een eigen doelpunt van Ivan Córdoba bleek voldoende om Het Legioen in Milaan én Rotterdam in extase te brengen. Met die 0-1 had Feyenoord een uitstekende uitgangspositie voor de return tegen Internazionale. Nog één keer de Milanezen overleven en de Rotterdammers spelen op 8 mei 2002 de finale van de UEFA Cup in de eigen Kuip.
Alleen zou ten opzichte van het heenduel één ding heel anders zijn voor Feyenoord: Internazionale nam de return tegen de Rotterdammers wél serieus. Dat was terug te zien in de basisopstelling van de Italianen, die op volle oorlogssterkte naar Nederland waren afgereisd. Daarover later meer.

Run op kaarten

Want nu de finale lonkt voor Feyenoord, wil iédereen erbij zijn in De Kuip om te zien hoe er geschiedenis geschreven wordt. Seizoenskaarthouders hebben geluk, zij kunnen hun kaartje voor de return tegen Inter bestellen met de garantie op een entreekaarten. Voor de resterende kaartjes is het een tombola.
Omdat er nog geen digitaal ticketsysteem is, betekent dat: overnachten bij de stadionpoorten om in de ochtend vooraan de rij te staan om de laatste kaarten in de vrije verkoop te bemachtigen. Sommigen slagen daar in, anderen niet.
ARCHIEF: Grote drukte om de laatste kaartjes voor Feyenoord-Internazionale (2002)
Op het trainingsveld wordt ook de vraag gesteld of iedereen 'erbij kan zijn'. Shinji Ono en Tomasz Rzasa zijn geschorst, dus die missen de return tegen Internazionale sowieso. Maar als ook Patrick Paauwe en Bonaventure Kalou gemist moeten worden, dan kan dat voor problemen zorgen. Beide mannen trainen twee dagen voor de wedstrijd nog niet mee, om op de allerlaatste training getest te worden. Die oefensessie moeten zij doorstaan, om speelklaar te zijn voor de ontknoping van de halve finale.
En dat lukt. Paauwe zal met pijnstilling spelen, maar dat heeft hij al vaker gedaan. "Het is niet fijn, maar dat gaan we verhelpen. Ik ga er vanuit dat ik gewoon speel", zegt Paauwe. Rondom Kalou zijn de vraagtekens groter, maar trainer Bert van Marwijk is bereid om een klein risico met hem te nemen nu de belangen zo groot zijn. "Soms moet dat, maar het moet wel verantwoord zijn", zegt de coach daags voor de wedstrijd.
ARCHIEF: Feyenoord traint in aanloop naar de return tegen Internazionale (2002)

Inter op volle oorlogssterkte

Ondanks alle beschouwingen dat Internazionale de UEFA Cup niet serieus zou nemen, komen de Italianen met hun sterkste selectie naar Rotterdam. Bij de wedstrijd in Milaan speelden er veel reservespelers, maar dat zal in De Kuip niet het geval zijn. "Dat had ik al verwacht, ondanks alle verhalen", zegt Van Marwijk daarover.
"Het zijn ook sportmensen, die willen winnen. Zeker nu we zo ver zijn. Wij hebben nu de kans van ons leven, zo voelt dat. We moeten tot de bodem gaan om de finale te halen. Het is 50/50 voor mij." Van Marwijk weet dat Inter dus ook nog naar de finale wil. Spelers als Javier Zanetti, Clarence Seedorf, Stéphane Dalmat, doelman Francesco Toldo en superster Ronaldo staan deze keer wél aan de aftrap. Het wordt een avond waarin de finaleplek zwaarbevochten zal worden.
In de vorige aflevering van 20 Jaar UEFA Cup kon je horen dat de Rotterdamse voetballegende Faas Wilkes een ontmoeting had gepland met Inter-speler Clarence Seedorf, maar de laatst genoemde kwam niet opdagen voor het interview. Verslaggever Ruud van Os zocht uit hoe dat nou mis kon gaan:
ARCHIEF: Waarom kwam Clarence Seedorf niet opdagen bij Faas Wilkes? (2002)
Feyenoord heeft Paauwe en Kalou dus op tijd fit voor de return en de twee basisspelers staan ook deze avond aan de aftrap. Edwin Zoetebier is als vanouds de keeper, met voor hem vier verdedigers: Chris Gyan, Patrick Paauwe, Kees van Wonderen en Mauricio Aros. Hij vervangt de geschorste Tomasz Rzasa, die in Milaan tegen een gele kaart was aangelopen.
Paul Bosvelt en Brett Emerton staan op het middenveld, nu Shinji Ono er door een schorsing ook niet bij is. Bonaventure Kalou en Robin van Persie versterken het middenveld, maar zullen in balbezit via de vleugels gevaarlijk willen worden. Om zo het spitsenduo Jon Dahl Tomasson en Pierre van Hooijdonk weer aan belangrijke goals te helpen.

Bijna geeft Feyenoord het nog uit handen

De wedstrijd verloopt voor Feyenoord volgens een gedroomd scenario. De Rotterdamse voetbaltempel trilt op zijn grondvesten bij de opkomst en aftrap van de wedstrijd. Er hangt een sfeer alsof Feyenoord onmogelijk de finale nog kan ontlopen. De Kuip kolkt en de spelers stijgen boven zichzelf uit.
Al vroeg in de wedstrijd kreeg Robin van Persie een tik te verwerken. Hij zou daardoor al na 36 minuten gewisseld moeten worden. Maar de wereldster in worden toonde zijn karakter daarvoor al. Gehavend maar verbeten maakt hij zijn actie over de linkerflank om de bal voor te slingeren. Pierre van Hooijdonk, hoe kan het ook anders, staat na zeventien minuten als eindstation op de juiste plaats om de bal binnen te koppen. Een vroege 1-0 is een feit.
Even daarvoor was Ronaldo dicht bij de 0-1 geweest, met een droge en lage knal richting de verre hoek. Edwin Zoetebier zorgde ervoor dat de 1-0 winst in Milaan niet al snel ongedaan werd gemaakt. Na de openingsgoal van Pi-Air was dat moment vergeten en bepaalde Feyenoord de toon. Nog voor rust, vlak voor de wissel van Van Persie, kreeg Kalou een vrije doortocht naar de goal van Toldo. Kalou mistte, maar Tomasson was scherp om uit de rebound de 2-0 te maken. Dat Kalou de bal überhaupt niet aflegde op de Deen, kreeg de Afrikaanse aanvaller daarna luidkeels te horen.
Het leek niet meer mis te kunnen en hoewel Inter het wel probeerde, leek Feyenoord niet meer in de problemen te komen. Zelfs niet toen Javier Zanetti, destijds 28 jaar, de aansluitingstreffer maakte. Het was al minuut 84 en de Italianen zouden nog twee keer moeten scoren.
In de blessuretijd begon het billenknijpen alsnog. Scheidsrechter Antonio López Nieto legde de bal op de stip na een licht vergrijp van Patrick Paauwe en invaller Mohamed Kallon bleef kalm vanaf 11 meter: 2-2. Het was bibberen en piepen en kraken. Feyenoords reservespeler Leonardo II maakte het nog spannend door een laks actie, waarop Sérgio Conceição van afstand voorlangs schoot.
De resterende minuten blessuretijden leken wel uren te duren. Maar na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter brak er een volksfeest uit in De Kuip. En in de binnenstad van Rotterdam.
ARCHIEF: Feyenoord plaatst zich ten koste van Internazionale voor de finale van de UEFA Cup (2002)

Feyenoord in extase

De spelers van Feyenoord maken hun ereronde door het stadion. Het Legioen gaat niet van zijn plek en geniet van deze unieke prestatie. De onverzettelijke aanvoerder kan het vlak na het laatste fluitsignaal nog amper voorstellen, maar hij gaat een Europese finale spelen met Feyenoord. "Je beseft het nauwelijks. Het laatste rondje door De Kuip is prachtig, al die mensen gaan uit hun dak. Maar het besef moet nog komen. We hebben de finale gehaald, dit is één van de mooiste dingen die ik mee ga maken in mijn carrière", zegt Paul Bosvelt.
Tussen al die blije en extatische spelers loopt er eentje rond die iets minder vrolijk kijkt. De Australiër Brett Emerton. Hij moest bij een hoekschop van de grensrechter de bal op een andere plek leggen en kreeg vervolgens geel van de scheidsrechter wegens tijdrekken. Een grote schande. "Ik besefte het gelijk toen ik de kaart kreeg en vond het moeilijk om te accepteren", vertelt Emerton die ondanks de teleurstelling snel voor onze camera verscheen. "Ik ben nu geschorst voor de finale, dus ik ben enorm teleurgesteld. Ik moet nu waarschijnlijk de mooiste wedstrijd uit mijn loopbaan missen. Zulke kansen krijg je niet vaak en nu moet ik vanaf de tribune toekijken."
Ook in de binnenstad van Rotterdam wordt feest gevierd. En niet zo'n beetje ook. De duizenden supporters die geen kaartje voor de wedstrijd hadden bemachtigd keken gezamenlijk de wedstrijd en zorgden ook na het laatste fluitsignaal voor een uitzinnige sfeer in de stad. Net als in Milaan, dook Peter Houtman voor TV Rijnmond de gezelligheid in.
ARCHIEF: Rotterdam viert groot feest na bereiken van UEFA Cup-finale door Feyenoord (2002)
Feyenoord staat voor het eerst sinds 1974 in de finale van een Europees toernooi! Op 8 mei 2002 moet het dan gaan gebeuren in De Kuip. En we weten allemaal welke ploeg de tegenstander van Feyenoord zou zijn: de Duitse topclub Borussia Dortmund.
Maar de aanloop van de UEFA Cup-finale zal flink worden gedomineerd door iets totaal anders: de moord op LPF-politicus Pim Fortuyn, die Rotterdam en heel Nederland in shock brengt. Maar dat lees en hoor je allemaal in de volgende én laatste aflevering van Podcast UEFA Cup.
Wil je een reactie achterlaten op dit artikel of heb jij feedback over de podcast? Doe dat dan via het e-mailadres sport@rijnmond.nl.
Luister jij de FC Rijnmond Podcast al? Abonneer je snel!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl