nieuws

Maassluis grendelt binnenstad af voor intocht Sinterklaas

Iedereen die zaterdag in de binnenstad van Maassluis de landelijke intocht van Sinterklaas wil bekijken, moet door speciale toegangspoortjes. Ook kinderen. De organisatie hoopt op die manier ongeorganiseerde demonstranten tegen te kunnen houden.
Maassluis grendelt een aanzienlijk deel van de binnenstad af, zo liet de gemeente donderdagmiddag weten.
Burgemeester Edo Haan over de poortjes: ''Het zijn dranghekken met openingen ertussen en naast die openingen staan bewakers en die gaan in de gaten houden wie naar binnen loopt.'' Ook worden tassen gecontroleerd.

Schoorsteenpieten

Sinterklaas wordt zaterdagochtend vergezeld door tweehonderd pieten. Het gaat om 160 zwarte pieten en 40 schoorsteenpieten.
Er zijn door de gemeente speciale plekken gereserveerd voor demonstranten, zodat voor- en tegenstanders van Zwarte Piet niet tussen de kinderen rondlopen. Tot nu toe heeft alleen de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie zich voor zo'n vak aangemeld.
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wil met bussen uit Amsterdam en Utrecht naar Maassluis afreizen en is niet van plan zich voor zo'n vak aan te melden bij de gemeente.
''In Gouda hebben we het wel gemeld en zijn er ook gesprekken geweest. Toen werd er ook gezegd: 'Jullie moeten dan hier gaan staan', op een plek waarvan wij vonden dat we dan niet zichtbaar genoeg waren. En dat zullen we dus nooit meer doen'', zei Morena Taborda van KOZP woensdag op Radio Rijnmond.
De politie zet zaterdag honderden agenten in om te zorgen dat de intocht zonder problemen verloopt.

Programma

De intocht in Maassluis begint om 10.00 uur met een scheepsparade van nautische pronkstukken vanaf de Nieuwe Waterweg. Daarna begint op de Hoogstraat een stadsoptocht, die langs de molen voert. Op een podium treedt kinderkoor Wonderwijs op.
De stoet gaat verder via de Boogertstraat. Daar is een activiteitenplein waar kinderen kunnen knutselen.
Op de Zuidvliet is een optreden van 35 dansers van de Snoepfabriek, waarna de parade eindigt op het hoofdpodium op de Markt. Daar zijn dan nog tot 15.00 uur allerlei activiteiten, zoals optredens van Monique Smit en Joel Borelli.