nieuws

Drugsverdachte: "We hadden het afluisteren zelf door"

Drugsverdachte Dennis van den Berg uit Rotterdam is acht maanden lang thuis afgeluisterd. Een maand langer dan in de stukken was vermeld, zo maakte justitie Rotterdam donderdag bekend.
Van den Berg zegt niet verbaasd te zijn, dat justitie dat maandje was vergeten. "Ze maken zoveel fouten."
Hij reageert bijna laconiek, zoals hij ook de verdenking wegwimpelt dat hij betrokken was bij de import van 300 kg cocaïne. "Ik heb daar niets mee te maken."
De 45-jarige Rotterdammer wil met naam en toenaam worden vermeld. "Foto's graag zonder balkje. Ik heb niets te verbergen."
Hij staat terecht, samen met de corrupte douanier Gerrit G. en medeverdachte René F.

Hond

In deze grote drugszaak is veelvuldig gebruik gemaakt van afluisterapparatuur. Dennis van den Berg en zijn vriendin Angelique kregen al snel argwaan. "De hond deed raar. Hij wilde geen snoepje meer, kon nauwelijks op zijn benen staan."
Beiden denken dat de recherche de hond heeft gedrogeerd, toen zij inbraken om afluisterapparatuur te plaatsen.
Angelique: "We hebben iemand ingeschakeld met speciale apparatuur en zo vonden we drie zendertjes: in de woonkamer, bij de keuken en in de slaapkamer. Ik heb er zelf nog een uit de lamp gehaald."
Acht maanden lang werden zij 24 uur per dag gevolgd. Dennis van den Berg: "Dat is zes terabyte aan materiaal. Dat kan je niet allemaal afluisteren."
Angelique:"We hebben nu iemand gevonden, die is hierop gepromoveerd. Die gaat alle stiltes en het snurken van de hond er uithalen, zodat wij het kunnen beluisteren."

Pikant

In de rechtszaal zit Van den Berg naast René F. Pikant, want Dennis sluit niet uit dat het F. was die het op hem had gemunt.
Op 1 januari 2014 werd in Berkel en Rodenrijs Rob Zweekhorst geliquideerd. Per vergissing: Dennis van den Berg had het eigenlijke slachtoffer moeten zijn. En daarbij zou René F. wel eens de opdrachtgever kunnen zijn geweest, heeft Van den Berg eerder verklaard. "Het doet mij niets dat ik vlakbij hem zit. We zeggen niets tegen elkaar."
René F. lijkt wel een belangrijke rol te gaan spelen in het onderzoek tegen Van den Berg en douanier Gerrit G. Volgens de advocaten is René F. door de Rotterdamse recherche gerund als criminele burgerinfiltrant.
Jan Hein Kuijpers, advocaat van Gerrit G.:"Hij is door de politie naar Libanon gestuurd, om informatie in te winnen over Henk E. (hoofdverdachte in een andere drugszaak -red.) Maar we lezen daar niets in het dossier over terug."
Het runnen van criminele burgerinfiltranten wordt slechts bij hoge uitzondering toegepast. Het inzetten daarvan moet tijdens de rechtszaak worden verantwoord.
Justitie in Rotterdam ontkent dat René F. als infiltrant heeft gewerkt. Zij ziet de Schiedammer als verdachte in meerdere drugszaken en als slachtoffer van een mislukte liquidatie in Simonshaven, in maart 2015.