nieuws

Dordts klimkunstwerk toch met sloop bedreigd

De tijd begint te dringen voor het Climbing Structure. Het kunstwerk op het Leerpark in Dordrecht dreigt nu toch gesloopt te gaan worden.
Het kunstwerk hoort bij het Da Vinci College aan de Romboutslaan en de oude school moet wijken voor woningbouw. De sloop van de school is al in volle gang.
“Ja het begint wel erg spannend te worden nu”, zegt kunstenaar Boudewijn Payens bezorgd. Hij maakte het puntige kunstwerk. De boog is gemaakt door Wim Korvinus.
Payens en Korvinus bouwden Climbing Structure in 1986 in opdracht van het Da Vinci College. Vanaf het begin was het bedoeling dat het ook als klimwand zou dienen. Het klimmen was toen erg in opkomst.

Da Vinci: Geen belang

Het Da Vinci College moet de grond nu schoon opleveren aan de projectontwikkelaar Heijmans. En dat betekent dus zonder kunstwerk. “Wij hebben er geen belang meer bij”, liet Henk van Kray van het Da Vinci eerder weten.
Ook de gemeente Dordrecht wil het niet redden. “Het kunstwerk verhuizen kost zo’n vier ton. Dus we hebben een afweging gemaakt of het belang voor Dordrecht wel groot genoeg was. En ook deskundigen van het Dordrechts Museum vinden van niet.”, aldus woordvoerder Frank Moesman.
Eerder liet Dordrecht nog weten dat het Climbing Structure mocht blijven staan. Moesman: “Maar daar gaan wij helemaal niet over. Dat is aan Da Vinci en aan de projectontwikkelaar”.
Projectontwikkelaar Heijmans zegt geen partij te zijn in deze discussie, omdat de grond nog niet van hun is.

Verantwoordelijkheid

Voor Payens is het moeilijk te verkroppen dat er zo makkelijk afstand gedaan wordt van zijn kunstwerk.
"Het lijkt wel of niemand verantwoordelijkheid wil nemen. En dat raakt wel, want het voelt toch een beetje als mijn kind. Het was mijn debuut als kunstenaar in de openbare ruimte.”