NIEUWS

Oud-minister Wouter Koolmees (D66) aan de slag als informateur in Rotterdam

Wouter Koolmees wordt informateur in Rotterdam
Wouter Koolmees wordt informateur in Rotterdam © Rijnmond
Wouter Koolmees gaat aan de slag als informateur in de gemeente Rotterdam. De voormalig minister van Sociale Zaken leidt vanaf dinsdag de coalitie-onderhandelingen tussen Leefbaar Rotterdam, VVD, D66 en DENK.
De Rotterdammer is bekend met de rol van informateur, die functie had hij vorig jaar namelijk ook bij de vorming van het kabinet Rutte-IV. Leefbaar Rotterdam-fractievoorzitter Robert Simons ziet Koolmees dan ook als de juiste persoon om te helpen bij de college-onderhandelingen: "Hij is deskundig, heeft kennis van de politieke verhoudingen en is beschikbaar."
Koolmees was tot enkele maanden geleden minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vicepremier. Eerder zat hij namens D66 zeven jaar in de Tweede Kamer. Hij is geboren in Capelle aan den IJssel.
Leefbaar Rotterdam, VVD, D66 en DENK hebben al verkennende gesprekken gevoerd over de vorming van een stadsbestuur in Rotterdam. De combinatie VVD en DENK leidde bij sommigen tot gefronste wenkbrauwen, maar VVD-wethouder Vincent Karremans is hoopvol over de samenwerking. "Met elk van deze partijen hebben we in de afgelopen raadsperiode zeer goed kunnen samenwerken."
Leefbaar Rotterdam (10), VVD (6), D66 (5) en DENK (4) haalden samen 25 van de 45 gemeenteraadszetels. Als de coalitie rond is, worden GroenLinks (5) en PvdA (4) de grootste oppositiepartijen.