nieuws

Fietster claimt schade bij gemeente Dordrecht na ongeval

Een fietster heeft de gemeente Dordrecht aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van een verkeersongeluk. Dat overkwam haar in het fietsers- en voetgangerstunneltje in de Dubbeldamseweg.
Dat tunneltje staat in de buurt vooral bekend als enge hangplek, maar omwonenden zeggen ook dat er elke week wel iemand lelijk valt. Statistieken van het aantal ongelukken in het tunneltje worden nergens bijgehouden, dus dat valt niet te checken.
"Formeel weten wij eigenlijk maar van één ongeval dit jaar", zegt Jonne van Bochove van de gemeente Dordrecht, "maar dat zegt inderdaad niks. Als ik daar zou vallen zou ik ook niet met de gemeente gaan bellen."
Nancy van der Panne kwam eind mei zwaar ten val: "Ik woonde net twee dagen hier om de hoek en fietste voor het eerst het tunneltje in. Ik wist niet van die scherpe bochten en raakte met m'n voorwiel een stoeprand en daar lag ik. Met een verbrijzelde knie."
Een advocaat diende namens haar een schadeclaim in: "De gemeente is aansprakelijk, want dat tunneltje is gevaarlijk. Mij gaat het overigens niet om geld, ik wil de gemeente op deze manier dwingen om wat aan die verkeerssituatie te doen."
Van Bochove laat de claim over aan z'n juridische collega's: "Er staan aan weerszijden van de tunnel borden, die waarschuwen voor de bochten. Maar als er meer gedaan kan worden en mensen hebben daarvoor suggesties, dan staan we daar altijd voor open."
Van der Panne wil dat de scherpe bocht aan de Krispijn-kant verdwijnt: "Hier moet de tunnel gewoon aangepast worden." Maar dat kan niet, weet Van Bochove: "Dat laat de situatie niet toe. We zitten daar met bebouwing, kabels in de grond en het spoor."
Volgens Nancy van der Panne moet er toch wat gebeuren: "Ik heb al veel reacties gekregen van mensen die daar ook een ongeluk hebben gehad. Hier moet echt wat aan gedaan worden." Complicerende factor kan nog zijn dat de tunnel eigendom is van de NS...