nieuws

Albert Schweitzer Ziekenhuis en Rivas gaan definitief niet samen

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis
Het Albert Schweitzer Ziekenhuis
De fusie tussen het Dordtse Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ) en het Beatrixziekenhuis in Gorinchem gaat definitief niet door. Dat laten beide partijen weten.
Het Albert Schweitzer Ziekenhuis en de Rivas Zorggroep, waar het Beatrixziekenhuis onder valt, waren al drie jaar in onderhandeling over een bestuurlijke fusie.
In 2015 werd de fusie verboden door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Volgens de toezichthouder blijft er na de fusie te weinig keuzevrijheid over voor patiënten.
De twee ziekenhuizen stapten daarop naar de rechter om het verbod van tafel te krijgen, maar de rechter stelde de toezichthouder in het gelijk.

Neerleggen bij de uitspraak

Tot 10 november konden het ASZ en Rivas in beroep tegen de uitspraak, maar daar hebben de partijen vanaf gezien.
"Er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen", stellen de twee partijen in een toelichting. "We vinden het niet verantwoord om verder te strijden, nu dit traject al ruim drie jaar van onze tijd heeft gekost en bovendien veel energie en geld."
Hoeveel geld de fusievoorbereidingen hebben gekost, is niet duidelijk. Volgens de twee partijen zou vasthouden aan het fusieplan een nog langere tijd van onzekerheid betekenen.
De samenwerking tussen het ASZ en de Rivas Zorggroep gaat de komende jaren wel door. Die wordt ook verder uitgebreid.