nieuws

Rotterdamse begroting goedgekeurd na marathonvergadering

De Rotterdamse gemeenteraad heeft in de nacht van donderdag op vrijdag groen licht geven voor de gemeentelijke begroting voor volgend jaar. Raadsleden vergaderden tot in de vroege uurtjes over de financiële plannen.
De politici waren op de laatste vergaderdag zo'n negentien uur bezig met de behandeling van de begroting. ''Ik ben bekaf'', erkende NIDA-leider Nourdin el Ouali vrijdagochtend vroeg. In totaal werden 134 moties behandeld.
De vergadering over de financiële plannen is voor de raadsleden een uitputtingsslag. Het geheime wapen van el Ouali: ''Heel veel koffie. En regelmatig even een pauze inlassen. Dat is ook wel nodig, dus daar wordt goed voor gezorgd.''
Volgend jaar gaat er ruim 3,6 miljard euro om binnen de stad Rotterdam. Meer dan de helft van de inkomsten is afkomstig van het Rijk. De oppositie had eerder nog forse kritiek op de begroting, omdat er te weinig aandacht zou zijn voor zaken als armoedebestrijding.
Die kritiek is volgens de NIDA-voorman niet weggenomen. ''De enorme bezuiniging op armoedebestrijding is een pijnpunt'', stelt hij. Volgens El Ouali hadden de oppositiepartijen ''weinig in de pap te brokkelen''.
De coalitie wijst graag op andere punten in de begroting, zoals de verlaging van de afvalstoffenheffing. "We zijn er trots op dat per 1 januari 2017 singles er 28 euro op vooruitgaan en gezinnen 14 euro'', aldus wethouder Joost Eerdmans (Buitenruimte).