nieuws

Bijna 5800 geweldsmisdrijven in Rotterdam

Een schietpartij in een winkel, vechtpartijen in het uitgaansleven en een steekpartij in een disco: in Rotterdam vond vorig jaar 5730 keer een geweldsmisdrijf plaats. Dat zijn er 15,6 per dag. Daarmee lopen Rotterdammers meer risico dan de gemiddelde Nederlander.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat vorig jaar in Nederland gemiddeld 5,4 geweldsmisdrijven werden gepleegd per duizend inwoners. Het ging in Rotterdam om gemiddeld 9 van misdrijven.
Kleinere gemeenten kennen ook minder geweld, zo blijkt uit de CBS-cijfers. Zo werden vorig jaar in Zederik 18 geweldsmisdrijven gepleegd. Dat is er één op iedere duizend inwoners. In de Molenwaard ging het om twee misdrijven per duizend inwoners.
Geweld
De regio Rijnmond kent meer uitschieters in positieve en negatieve zin. Zo werden in Dordrecht 841 geweldsmisdrijven gepleegd. Dat zijn er gemiddeld 7 per duizend inwoners. Minder dan Rotterdam, maar nog altijd ruim boven het landelijk gemiddelde.
Het CBS heeft ook goed nieuws voor de Dordtenaren. De stad scoort relatief laag op het gebied van woninginbraken. In totaal werd 483 keer ingebroken. Dat zijn 4 inbraken per duizend inwoners, op een landelijk gemiddelde van 5,4.
Rotterdammers hebben in dat opzicht minder geluk. Inbrekers slaan er bovengemiddeld vaak toe: er werd in 2015 ruim 4670 keer ingebroken; 7 keer per duizend inwoners. Landelijk komt het gemiddelde uit op 5,1 inbraken.