nieuws

Rotterdam wil geld terug bij topsalaris zorgbestuurder

De gemeente Rotterdam kort zorginstellingen waar bestuurders te veel geld verdienen. Het gaat om circa dertig instellingen, waaronder het ErasmusMC, Careyn, Laurens en Parnassia.
''We vinden dat geld dat voor de zorg is bedoeld, ook naar de zorg moet gaan'', zegt wethouder Hugo de Jonge. ''Ik vind dat een salaris van 178.000 euro echt de max is.''
Dit bedrag is niet uit de lucht gegrepen. Het komt uit de Wet Normering Topinkomens, die het maximumsalaris voor topbestuurders in de (semi)publieke vaststelt op 178.000 euro.
Signaal
Volgens de wethouder hoeven instellingen geen grote bedragen in te leveren. Het gaat om een paar honderd tot paar duizend euro per instelling en maximaal 60.000 euro in totaal. ''Maar het is wel een helder signaal'', vindt hij.
De maatregel treft alleen instellingen die geld krijgen van de gemeente. Er wordt dus alleen geld ingehouden over die bijdrage.
Rotterdam heeft eerder al in contracten met zorginstellingen opgenomen dat bestuurders niet te veel mogen verdienen.
Betalingen
De betreffende instellingen merken al bij de volgende betaling dat minder geld wordt overmaakt. Bij organisaties die geen subsidie meer krijgen van de gemeente, wordt geld teruggevorderd. Zij vinden dus een rekening in de post.
De Jonge: ''Ik vind dat je als bestuurder rekenschap moet geven van het feit dat je in het publieke domein werkt, met publiek geld. Zeker in de zorg klotst het geld niet tegen de plinten op.''
De gemeente Rotterdam kort zorginstellingen vanwege topsalarissen maar doet dat vooralsnog niet binnen de eigen organisatie.
Zo verdient de gemeentesecretaris meer dan 178.000 euro, maar zijn contract wordt niet opengebroken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl