nieuws

Vooral bestuurder bedrijfsauto op de bon in milieuzone

Sinds de invoering van de Rotterdamse milieuzone zijn bijna 15.000 boetes uitgedeeld. Vooral bestuurders van bedrijfsauto's gaan vaak de fout in. Zij zijn goed voor 55 procent van de overtredingen.
Van hardnekkige overtreders zou overigens geen sprake zijn: slechts een klein deel van de bestuurders die de fout ingaan, is volgens de gemeente al eerder door de milieuzone gereden.
De Rotterdamse milieuzone wordt sinds 1 mei gehandhaafd met behulp van automatische nummerplaatherkenning. Benzine- en lpg-auto's van voor juli 1992 en diesels van voor 2001 zijn niet meer welkom in het centrum van de stad.
Schoner
De lucht in de stad zou tussen oktober vorig jaar en juni 2016 inderdaad schoner zijn geworden door die maatregel, zo blijkt uit onderzoek van onder meer DCMR en TNO.
Opvallend is bestuurders pas vanaf mei op de bon gaan bij een overtreding, terwijl het onderzoek voornamelijk betrekking heeft op de maanden daarvoor.
Snuffelpalen
Het verschil in luchtkwaliteit is overigens niet gemeten met bijvoorbeeld snuffelpalen of andere apparatuur. De onderzoekers keken naar de afname van het aantal vervuilende auto's in de stad en becijferden daarmee hoeveel lager de uitstoot zou uitvallen.
In totaal zouden 200 verschillende auto's rondrijden in de stad. Volgens DCMR weten onderzoekers precies hoeveel roet iedere wagen uitstoot. Een echte meting van de luchtkwaliteit staat gepland voor het voorjaar van 2017.
Roet''Het verkeer in de milieuzone stoot nu al 20 procent minder roet uit dan vorig jaar'', aldus wethouder Pex Langenberg op basis van dit papieren onderzoek. Hij streeft naar 40 procent minder roet in 2018.
De uitstoot van Ox (stikstofoxiden) ligt volgens Rotterdam inmiddels 5 tot 10 procent lager dan voor de invoering van de milieuzone.

Auto's

Volgens de gemeente zijn nauwelijks nog oude auto's te vinden in de zone. Dagelijks rijden zo'n 500.000 wagens het gebied in en uit, waarvan er '100 tot 200' niet voldoen aan de regels. Vóór de invoering van de milieuzone ging het om dagelijks 9000 vervuilende auto's.