nieuws

"Egels hebben een territorium van een voetbalveld"

Twee egels van Egelopvang Zuid-Holland-Zuid zijn donderdag vrijgelaten in de Mijnsheerenlandse natuur. De diertjes zijn uitgezet op een stuk grond van 1,2 hectare aan de Brabersweg.
"Egels hebben een territorium ter grootte van een voetbalveld", zegt Hesther Trip van de opvang in Papendrecht. Hierdoor is het voor de opvang niet eenvoudig om een plek te vinden waar de diertjes vrijgelaten kunnen worden.
"De plekken in de omgeving van de opvang hebben we allemaal al gehad om de egels los te laten, dus zijn we op zoek naar nieuwe plekken", zegt Trip.
Het stuk grond aan de Brabersweg komt dan ook als geroepen voor de opvang. Deze plek is groot genoeg voor de huisvesting van drie beestjes.
"Er ligt takafval, riet, bramenstruiken en een bospartij waar niet of nauwelijks iemand komt: een plek die bij uitstek geschikt is voor egels", zegt Henk Beugeling van de Dierenbescherming.
Egelopvang Zuid-Holland-Zuid vangt jaarlijks zeshonderd gewonde of zieke egels op. De egels die daar opgelapt worden en genoeg aangesterkt zijn, worden vervolgens uitgezet in de vrije natuur.