nieuws

Laan in de Tweede Kamer? 'Na Trump is alles mogelijk'

Oud-wethouder Laan
Oud-wethouder Laan
Meerdere regiogenoten maken kans om voor de VVD in de Tweede Kamer te belanden. Een opvallende nieuwkomer Antoinette Laan, oud-wethouder en huidig fractievoorzitter van de VVD in Rotterdam.
Laan staat op de 37ste plaats op de concept-kieslijst van de VVD. Ze komt dus alleen in de Kamer als de partij minstens 37 zetels haalt, ze genoeg voorkeurstemmen krijgt of andere kandidaten afvallen, bijvoorbeeld omdat ze een post in de regering krijgen.
Het is daardoor zeer de vraag of de oud-wethouder straks naar Den Haag kan vertrekken. De VVD kan volgens peilingen rekenen op ongeveer 27 zetels.
Trump
Toch is Laan optimistisch. ''Na Trump is alles mogelijk'', grapt ze. De kleurrijke zakenman deed het bij de presidentsverkiezingen een stuk beter dan de peilers hadden voorspeld.
Mocht Laan toch worden gekozen, dan belooft ze zich onder meer in te zetten voor de Rotterdamse haven en bereikbaarheid van de stad.
Ark
Ze krijgt dan gezelschap van twee stadsgenoten die hoger op de lijst staan: voormalig Rotterdams wethouder Mark Harbers (plaats 8) en Roald van der Linde (35).
Wie vermoedelijk in elk geval de Kamer haalt, is oud-wethouder Tamara van Ark uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Zij staat op plaats 4, recht onder fractievoorzitter Zijlstra.
Ook de Dordtse wethouder Jasper Mos haalde de kieslijst. Hij hoeft zijn baan waarschijnlijk niet op te zeggen want hij staat op plaats 67 op de kieslijst:
Elias
Terwijl Laan een plek op de VVD-lijst veroverde, kregen sommige oudgedienden te horen dat ze niet meer terugkeren. Zo moest VVD-prominent Ton Elias moet het veld ruimen.
Elias reageerde op zijn website geschokt op het nieuws dat de VVD hem niet meer wil als Kamerlid, omdat hij 'veel vijanden in de partij' zou hebben.
Het Kamerlid wil nu opheldering van het partijbestuur. Hij wijst erop dat hij ooit zijn bedrijf verkocht om voor de 'publieke zaak' aan de slag te kunnen gaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl