nieuws

Rijnmond Staat Stil met Marco Matern

Die kromme benen, die techniek: Feyenoord scoutte hem ooit als de nieuwe Coen Moulijn. Toch is hij nooit in de Kuip te bewonderen geweest. Marco Matern(43) uit Oostvoorne.
Die kromme benen hadden een oorzaak: de aandoening
. Dat staat voor Foetaal Alcohol Syndroom. Marco's moeder was alcoholiste. Ze dronk stevig door tijdens de zwangerschap, met een hersenbeschadiging en andere lichamelijke afwijkingen tot gevolg bij de pasgeborene.
Marco had geen prettige jeugd. "Ik ben seksueel misbruikt en werd in een kast opgesloten. Op mijn derde haalde jeugdzorg mij weg en ging ik naar een pleeggezin. Mijn moeder dronk zich dood. Het is hard, maar ik denk dan: eigen schuld. Je had beter moeten weten."

Vader

Met zijn biologische vader heeft hij geen contact. "Ik geloof dat ik ergens nog een foto van hem heb liggen. Mijn ouders zijn mijn pleegouders. Zonder hen had ik het niet gered."
Marco Matern woont in een begeleid wonen-project in Oostvoorne, het Agathahuis. "Het ligt middenin de natuur, vlakbij het strand. Het is net vakantie." Doordeweeks werkt hij in een groentezaak. "Ik maak salades. De afdeling 'panklaar', dat is mijn stek. Ik zou graag achter de kassa staan zodat ik meer contact heb met klanten. Maar door FAS kan dat niet. Ik en rekenen, dat gaat niet samen."

Voetbal
Zijn aandoening speelde hem ook parten in het voetbal. "Ik speelde de laatste jaren in FC Vlotbrug G1 in Hellevoetsluis. Dat is een team voor mensen met een beperking. Maar ik kreeg teveel pijn. Dat duurde wel tot drie dagen na een wedstrijd. Vorig jaar speelde ik voor het laatst. Ach, op je hoogtepunt moet je stoppen."
Hij is nu assistent-coach en keeperstrainer. Af en toe kan hij het niet laten: balletje aan de linker voet, het korte lichaam voorover gebogen en dan razendsnel dribbelen op die kromme benen: inderdaad. Coen Moulijn.
Marco Matern heeft een missie: voorlichting geven over FAS. "Je moet geen druppel drinken als je zwanger bent. Je bent net zo stoer met een sapje als met een wijntje. Dat wil ik graag uitdragen. Dat is belangrijk voor mij."