nieuws

Vondst: de familie Doorsnee

Begin jaren vijftig bracht de Vara het populaire radio-hoorspel In Holland Staat Een Huis, geïnspireerd op de woningnood van na de oorlog. Het werd beter bekend onder de naam: De Familie Doorsnee.
De Familie Doorsnee was een hoorspel over het leven van een doodgewone Nederlandse familie. Pa is zuinig en ma wil graag 'nieuwerwetse' zaken als een tv en koelkast.
Hun dochter is stewardess en heeft een vriend. En er is nog Sjaan, de huishoudster, met haar geliefde, Willem, die bij de politie werkt.
Annie M.G. Schmidt
De rollen werden gespeeld door Cees Laseur, Sophie Stein, Lia Dorana, Kees Brusse, Hetty Blok en Jo Visscher jr.
Annie Schmidt schreef de tekst, Cor Lemaire maakte de muziek van de liedjes die in het hoorspel klonken.
Zoals van ‘Ali Cyaankali', dat zou uitgroeien tot een klassieker. Van De Familie Doorsnee zijn 91 afleveringen gemaakt.
Begin jaren negentig zorgde een clubje bij de Vpro-radio voor de heropvoering van veertien afleveringen van De Familie Doorsnee, inclusief de liedjes.
Olga Huizinga
Vader en moeder Doorsnee werden daarin neergezet door Rijk de Gooyer en Olga Zuiderhoek. De Rotterdamse actrice Olga Huizinga had een klein rolletje in de ‘remake’ van die oude serie.
Zij bezorgde muzikale voddenman Roland Vonk cassettes met alle opnames van de herleefde Familie Doorsnee. De ‘remake’ lijkt nog beter dan het origineel een treffend portret van de jaren vijftig in Nederland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl