nieuws

Maassluizers klagen over beveiliging, maar zijn wel trots op intocht

De dag voor de landelijke intocht is de dag van de repetities in Maassluis. Om te kijken welke camera's op welke plek worden ingezet. Zelfs een brandweerwagen wurmt zich door smalle straatjes om te kijken of het hele evenemententerrein wel bereikbaar is..
De hele route die Sinterklaas aflegt tijdens de intocht wordt afgezet. Mensen moeten via toegangspoorten langs bewakers willen ze het terrein op kunnen. Die beveiligingsmaatregelen schrikt menig bewoner wel af en veel mensen hebben het erover.
"Het is jammer dat er zoveel beveiliging nodig is voor een kinderfeest. Echt belachelijk", zegt een van de mannen die in een groepje op het plein staat.
Ook een moeder met een dochtertje van drie is er niet over te spreken: "Iedereen moet kunnen demonstreren, maar het is een kinderfeest. Het hoort veilig te zijn voor de kinderen." Toch zijn de meeste inwoners trots. Hun stad wordt op de kaart gezet.

Live op tv

Bas de Beer regisseert de landelijke intocht voor de NTR op tv. Hij erkent dat van alles uit de kast wordt gehaald om alles goed in beeld te brengen. Kilometers kabel zijn uitgerold. "We hebben 9 camera's, waarvan 3 draadloos", zegt hij.
"We willen natuurlijk ook alles even goed kunnen horen, ook bij de acts die te zien zijn op de podia. Vandaar dat er zoveel kabels nodig zijn." Volgens De Beer is alles klaar voor de uitzending.

De stoel van Sinterklaas

Deze vrijdag zijn het vooral de versieringen die overal worden aangebracht, waardoor veel mensen ook echt zin krijgen in het feest van morgen. "Kijk eens!", zegt een moeder tegen haar kind. "De stoel van Sinterklaas." Het podium bij de Noordvliet en de Markt is volledig ingericht met cadeautjes en inderdaad, een grote stoel in het midden.
Voor kleine kinderen wordt nu ook pas duidelijk dat morgen iets moois gaat gebeuren in hun woonplaats. "Woensdag hebben ze natuurlijk op het Sinterklaasjournaal gezien dat de Sint hier naar toe komt", zegt een van de moeders. "Dus ja, nu begint het echt te leven."
Bewoners in het centrum van Maassluis hebben een waardebon gekregen om gratis een vlag op te halen. De stad hangt daarom vol met vlaggen om Sinterklaas welkom te heten.

Winkeliers

Veel winkeliers hebben hun etalage extra mooi ingericht. Ook zij hebben er zin in. Anne en Anne van een kookwinkel aan de Noordvliet vinden het niet erg dat er door de haag mensen zaterdag waarschijnlijk maar weinig mensen binnen komen.
"Bij een feest horen open winkels. Het is op en top Maassluis-promotie dus de winkel blijft open."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl