CORONACRISIS

GGD Rotterdam-Rijnmond houdt drie grote testlocaties voor corona open

Ter illustratie.
Ter illustratie. © BSRAgency
Het was de afgelopen twee jaar een ongekende operatie voor de GGD in Rotterdam en omgeving. Door corona groeide het team dat zich bezighield met de opsporing van het virus in een paar maanden tijd van tientallen mensen naar meer dan drieduizend mensen. Maar nu het kabinet heeft besloten dat de verantwoordelijkheid om te testen bij de mensen zelf ligt, kan er worden afgebouwd. Maar hoe doe je dat?
"Het was een enorm hectische tijd", blikt GGD-arts Timo Boelsums terug op de afgelopen twee jaar. "Het begon met het uitwerken van scenario's van een eventuele uitbraak van een virus uit China. Vervolgens moesten we ook hier gaan testen. Daarna ging het hard."
Het team dat zich bezighield met infectieziekten bestond toen nog uit dertig mensen, zegt Boelsums. Maar het team van artsen en verpleegkundigen was niet groot genoeg om zo'n grote operatie aan te kunnen. "Eerst testten we de mensen nog thuis. Maar toen de vraag zo toenam moesten we in vijf dagen een enorme teststraat uit de grond stampen."
Het team van 20 tot 30 artsen en verpleegkundigen groeide in een paar maanden tijd naar drieduizend mensen met tijdelijke contracten. Boelsums: "Dat was honderd keer zoveel."

Afschalen

Vorige week maakte het kabinet bekend dat een zelftest voor de meeste mensen straks voldoende is. Alleen de kwetsbare groepen, zoals bewoners van verpleeghuizen, krijgen nog een PCR-test.
Dat houdt in dat de behoefte aan testcapaciteit afneemt. Boelsums: "Maar we zijn het de laatste twee jaar wel gewend geraakt: opschalen als het virus daarom vraagt en ook af te schalen als we in een fase zitten met minder virusverspreiding. Maar we moeten wel gereed staan, mocht het virus weer opleven."

Laagdrempelig

Om die reden blijven enkele pop-up-locaties en drie grote testlocaties in Rotterdam en omgeving open. De drie grote locaties zijn Schenkel in Capelle aan den IJssel, het Topsportcentrum in Rotterdam-Zuid en de testlocatie bij Rotterdam The Hague Airport. "We moeten wel zichtbaar blijven in de wijken", gaat Boelsums verder. "Het moet laagdrempelig blijven. Met de grote testlocaties kan je makkelijk opschalen."
Hoeveel mensen de komende weken werkzaam blijven bij de GGD Rotterdam-Rijnmond is niet geheel duidelijk. Het wordt stapsgewijs afgebouwd naar enkele honderden, maar dat wordt - zoals elke keer - afgestemd op het aantal mensen dat zich meldt bij de teststraat.
Voor de vaccinatielocaties geldt hetzelfde, voegt Boelsums daaraan toe. Ook daar wordt afgeschaald, maar het aantal mensen dat er aan het werk is kan weer worden opgeschaald, mocht dat nodig zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl