nieuws

Nog één anti-Zwarte Piet betoger vast

Van de 198 demonstranten die in Maassluis wilden betogen tegen Zwarte Piet en vandaag in Rotterdam werden opgepakt, zit er nog één vast.
De politie Rotterdam heeft alle andere arrestanten vanavond vrijgelaten. De man die nog vastzit wordt verdacht van poging tot zware mishandeling. Volgens een woordvoerder is het slachtoffer een omstander en géén agent.
De activisten van Kick Out Zwarte Piet werden massaal opgepakt omdat zij een demonstratieverbod negeerden.
De betogers droegen borden met opschriften als 'Zwarte Piet is Racisme' en 'Black Facing = Disgracing'. Ze zijn afgevoerd met een bus.
De actievoerders waren gestrand in Rotterdam. Dat gebeurde volgens actiegroep Kick Out Zwarte Piet toen twee bussen met activisten werden tegengehouden.
''We zijn al bijna direct na vertrek gevolgd door motoragenten'', zei een woordvoerster van Kick Out Zwarte Piet. ''In Rotterdam zijn we gestopt en moesten we de bussen uit.''
Volgens de politie zijn de betogers helemaal niet tegengehouden, maar zijn ze uit zichzelf uitgestapt in Rotterdam. ''We hebben toen aangeboden ze naar het demonstratievak in Maassluis te brengen. Daar wilden ze niet naartoe.''
Verbod
De betogers is volgens een politiewoordvoerster verteld dat ook in Rotterdam een verbod op demonstreren van kracht is. ''Zij negeerden dit verbod en zijn aangehouden.'' Demonstreren was verboden op grond van een zogeheten noodbevel.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft dat noodbevel goedgekeurd, bevestigde zijn woordvoerder. Aboutaleb had van de politie begrepen dat activisten mogelijk in zijn stad zouden demonstreren, omdat ze niet wilden plaatsnemen in een protestvak in Maassluis.
Erasmusbrug
De politie arresteerde meerdere groepen actievoerders. Eén groep van zestig man wilde naar verluidt met het openbaar vervoer naar Maassluis reizen. Daarom liepen ze naar het Centraal Station. Een kleinere groep trok richting de Erasmusbrug om daar actie te voeren.
De politie reed een groep demonstranten met ME-busjes klem bij de Heer Bokelweg. Ook bij de Coolsingel werden tientallen mensen aangehouden. Een derde groep werd in de omgeving van de Erasmusbrug ingerekend.
Advocaat
Agenten sloegen naast activisten ook advocaat Michiel Pestman in de boeien. Hij mocht een politiekordon passeren om met cliënten te praten, maar werd vervolgens met de andere betogers opgepakt.
''Ik mocht bij de groep, maar ik mag er niet meer uit'', zei de jurist verbijsterd, terwijl een agent hem de weg versperde. ''Er is kennelijk een noodverordening afgekondigd die ik niet ken. Ik probeer te achterhalen wat er aan de hand is.''
Het ging er bij de aanhoudingen soms hard aan toe. Op videobeelden is te zien dat zowel agenten als de betogers tikken uitdelen. Ook wordt er geduwd en getrokken. De politie verwacht dat de meeste opgepakte betogers zaterdag weer vrij komen.