nieuws

Sinterklaas merkt weinig van onrust rond intocht

Sinterklaas heeft zaterdag een rustige intocht beleefd. Hoewel de politie bijna tweehonderd anti-Piet betogers arresteerde in Rotterdam, bleef het in Maassluis rustig.
In de aanloop naar de intocht werd nog gevreesd voor onrust. Dat was mogelijk de reden dat de opkomst tegenviel. 20.000 mensen namen een kijkje; 5000 minder dan verwacht.
De gemeente was voor de komst van de Sint veranderd in vesting. Honderden agenten en beveiligers hielden een oogje in het zeil.
Uit voorzorg waren op meerdere plekken controleposten in het leven geroepen. De politie arresteerde bij zo'n post aan de P.C. Hooftlaan een gewapende Pool.
Kapmes
Agenten fouilleerden de 31-jarige man en vonden daarbij een mes. Op het politiebureau bleek dat hij ook nog een oud kapmes in zijn tas had zitten.
De Pool bleek geen snode plannen te hebben. Hij was volgens de politie met een tas vol gereedschap op weg naar een vriend.
Treinstation
Ook op andere plekken liet de politie niets aan het toeval over. Zo werden reizigers op het NS-station al scherp in de gaten gehouden.
Betogers lieten tijdens de intocht herhaaldelijk van zich horen. Zo voerde de Nederlandse Volks-Unie actie voor het behoud van de traditionele Zwarte Piet.
Arrestaties
Meer dan honderd actievoerders die Zwarte Piet racistisch vinden, bereikten Maassluis uiteindelijk niet. De bussen met die betogers stopten in Rotterdam.
Daar arresteerde de politie meerdere groepen demonstranten vanwege het negeren van een demonstratieverbod.

Liedjes

De kinderen merkten in Maassluis weinig van de ophef. Nadat de Sint rond het middaguur aan wal was gekomen, kon de goedheiligman ongehinderd naar de markt trekken.
Eenmaal aangekomen stond een dolenthousiast publiek op hem te wachten. Kinderen zongen liedjes en zwaaiden naar de Sint.
Blij gezicht
Burgemeester Edo Haan van Maassluis blikt tevreden terug op de festiviteiten. Hij noemt de kade vol kinderen 'één blij gezicht'.
Haan is blij dat betogers de intocht niet hebben verstoord. ''Dat was voor niemand leuk geweest'', zegt hij. ''Ook voor die mensen zelf niet.''