nieuws

Hoe kunnen handelingsonbekwame mensen rechtshandelingen uitvoeren?

Ernest Maas mailde ons met de volgende vraag:
Mijn moeder was dement maar moest een nieuw identiteitsbewijs aanvragen, omdat de bank dat wilde. Dat ging dus echt niet lukken. Hoe lost je dat op? Het ging om een rekening voor beide personen. Mijn moeder kon zelf niet meer tekenen en had een verlopen identiteitsbewijs. Dat gaf veel problemen.
Antwoord:
Voor de financiële zaken van uw moeder zou een beschermingsbewind (alleen financieel) of curatele (financieel en zorg en welzijn) nodig gehad moeten hebben. De kantonrechter is de persoon die de vertegenwoordiger benoemt. Zowel beschermingsbewind als curatele zijn ingrijpende maatregelen om de belangen van je naaste te beschermen. Maar zo krijgt u wel het recht om zaken te kunnen regelen.

Als iemand financiële zaken niet meer zelf kan regelen of geen handtekening meer kan zetten, moet iemand een ander deze zaken overnemen. In tegenstelling tot bij medische beslissingen, moet vertegenwoordiging voor financiële zaken altijd worden vastgelegd. Hiervoor bestaan verschillende rechtsvormen, waaronder bewindvoering en curatele. Een bewindvoerder of curator handelt in de naam van de persoon met dementie, onder toezicht van een kantonrechter

Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag het de Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl