nieuws

Omstreden fietsenstalling Maassluis weer open

Hij kreeg tientallen gelukwensen en felicitaties met de heropening van zijn winkel. Ahmed el Boustati is dan ook dolblij dat zijn fietsenstalling bij het station sinds zaterdag weer open is. De zaak is drie maanden dicht geweest, nadat er in augustus softdrugs en een mes zijn gevonden.
Omwonenden, raadsleden en andere geïnteresseerden stonden in de rij om El Boustati geluk te wensen. "Mensen zijn hartstikke blij", zegt de exploitant. "Ik krijg zelfs bloemen!"
"Een poosje geleden zat ik helemaal alleen hier en toen ben ik op het bankje voor de fietsenstalling gaan zitten", vertelt een mevrouw over haar ervaring in Maassluis. "Toen kreeg ik zomaar wat koeken. Gratis! En dan hoor ik later dat deze zaak dicht gaat. Wat erg!"

Conflict

De gemeente Maassluis heeft al sinds 2014 plannen met de fietsenstalling. Toen kwam de gemeente met het voorstel om een nieuwe stalling te bouwen, die bemand zou worden door arbeidsongeschikten en werklozen.
Maar deze zomer escaleerde het conflict. Bij een routinecontrole werden waterpijptabak, wiet, hasj en een steekpwapen gevonden.
De exploitant was op dat moment op vakantie in Marokko. Zijn zoon had de zaak tijdelijk overgenomen. In september besloot de gemeente om de stalling voor een half jaar te sluiten.

Jongeren

Toch is niet iedereen even blij met de fietsenstalling. Het gebouwtje had in het verleden een aantrekkingskracht op hangjongeren 'die niet altijd in deze buurt wonen'. In de dagen na de sluiting braken er ongeregeldheden uit rondom de stalling.
In de weken erna zorgden jongeren ook in de Burgemeesterswijk voor problemen. Bewoners van die wijk waren het zo beu dat ze de confrontatie zochten met de jongeren. In Maassluis werd daarna ook een noodbevel uitgevaardigd. Daarna keerde de rust terug.

Rechtszaak

Ondertussen ging het conflict tussen El Boustati en de gemeente Maassluis nog steeds door. De gemeente wilde de sleutels van de fietsenstalling hebben, maar dat weigerde de exploitant.
Vorige week vrijdag stelde de rechter El Boustati in het gelijk. De gemeente had onzorgvuldig gehandeld. Er kon niet aangetoonde worden welke hoeveelheden drugs waren gevonden.

Bankje weg

El Boustati heeft wel maatregelen genomen om te zorgen dat zijn stalling niet weer een magneet wordt voor hangjongeren. Het bankje voor de zaak is weggehaald en jongeren mogen niet langer blijven hangen in het winkeltje bij de stalling.
Dat er dingen in zijn zaak gevonden worden die er niet horen, zal ook niet meer gebeuren. Hij laat weten dat als hij de volgende keer op vakantie gaat, de fietsenstalling dicht gaat. "Dit nooit meer", verzucht hij. "Ik hield de stalling open voor de mensen met fietsen. Maar dat doe ik dus niet meer. Jammer voor de klanten, maar het is niet anders."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl