nieuws

Krimpenaar vecht voor rolstoelauto om tafeltennisdroom te verwezenlijken

Hij is van ver gekomen, de 41-jarige Ivo Brouwer uit Krimpen aan den IJssel. Door veel pech belandde hij twee keer in een rolstoel en zag hij het leven niet meer zitten. Tot hij tafeltennis ontdekte. Door falend taxivervoer en bij gebrek aan eigen vervoer moet hij zijn nieuwe passie bijna alweer opgeven. Tenzij zijn crowdfundingsactie aanslaat.
Brouwer was twintig toen hij voor het eerst in een rolstoel terechtkwam na een ongeluk. Hij besloot niet bij de pakken neer te zitten. "Na zeven jaar keihard trainen bij de fysiotherapeut zette ik op mijn 30ste weer mijn eerste stappen", vertelt Brouwer maandag trots.
Dat was het begin van nieuw geluk. Hij kon weer lopen met krukken, vond een baan, kreeg een aangepaste auto in bruikleen en voelde zich weer mens.
'Leven voorbij'
Tot het noodlot 3,5 jaar geleden opnieuw toesloeg. Brouwer viel van de trap en kan sindsdien zijn linkeronderarm en -hand niet meer gebruiken en heeft iedere dag pijn. Ook zit hij weer in een rolstoel. Dit keer voor de rest van zijn leven.
"Alles wat je bereikt hebt, is voorbij. Het leven zoals je dat zelf zou willen, is voorbij", zegt de Krimpenaar. Nadat in juli zijn laatste pijnbestrijdingsbehandeling mislukte, gaf hij de hoop bijna op en dacht erover uit het leven te stappen.

Droom

Brouwer: "Gelukkig heb ik besloten door te gaan. Ik kwam in aanraking met tafeltennis en bleek talent te hebben." Zoveel talent zelfs dat hij inmiddels op hoog niveau tafeltennist bij de Rotterdamse vereniging Alexandria '66 en het regionaal talentencentrum van de Nederlandse Tafeltennisbond.
De Krimpenaar moet veel trainen en meedoen aan toernooien. Ook moet hij vier keer per jaar naar het Nationaal Sportcentrum Papendal in Arnhem.
Maar vanwege vervoersproblemen is het voor Brouwer niet vanzelfsprekend om daar te komen en is hij bijna genoodzaakt om zijn droom te laten varen.
"Er zijn voor parasporters geen voorzieningen en het reguliere taxivervoer is heel slecht. Busjes komen te laat en als ik heel lang heb gewacht, kan ik geen wedstrijd meer spelen, omdat de pijn dan veel te erg is."
Crowdfunding
Een eigen bus waar zijn rolstoel in past, zou ideaal zijn maar Brouwer heeft daar zelf niet genoeg geld voor. Hij is daarom de crowdfundingsactie 'Vrijheid voor Ivo' begonnen voor een tweedehands rolstoelauto. Hij heeft daar 20.000 euro voor nodig.
"Ik wil echt mijn droom naleven en kijken hoe ver ik kan komen met tafeltennis. Ik ben vrolijker en opener geworden hierdoor en had nooit gedacht dat een mens zo gelukkig kon worden van tafeltennis."