nieuws

Gratis RET-metro tijdens Oud en Nieuw

Mensen die met Oud en Nieuw naar het Nationaal Vuurwerk in Rotterdam willen, kunnen dit jaar gratis gebruikmaken van de metro. Het is voor het eerst in lange tijd dat vervoersbedrijf RET tijdens de jaarwisseling blijft rijden.
De RET zet komende jaarwisseling tussen 22.00 uur en 23.45 uur en 00.15 uur en 02.00 uur gratis metro's in op de lijnen C en E. De metro's rijden elke tien minuten tussen Capelse Brug in Capelle aan den IJssel en Vijfsluizen in Schiedam en tussen Meijersplein in Rotterdam-Schiebroek en Slinge in Rotterdam-Zuid.
Het gratis vervoer kost in totaal 80.000 euro en is een grote wens van de gemeente Rotterdam. Twee derde van de kosten wordt betaald door de gemeente. De rest betaalt de RET uit eigen zak.
Vernielingen
De behoefte om metrostations langer open te stellen werd mede getemperd door vernielingen tijdens de jaarwisseling 2007-2008. Vernielzuchtige types richtten voor 450.000 euro schade aan bij onder meer ondergrondse metrostations.
Alleen door veel geld te stoppen in preventieve maatregelen, is de schade teruggebracht naar enkele duizenden euro's in 2016.
Medewerkers gaven begin dit jaar aan niets te voelen voor een speciale dienstregeling tijdens Oud en Nieuw. Ze waren onder meer bezorgd om hun veiligheid.
Om hieraan tegemoet te komen wordt niemand door de RET gedwongen om te werken. Medewerkers die tijdens de jaarwisseling werken, doen dat vrijwillig, zegt OR-voorzitter Henk van der Maden.
Het Nationaal Vuurwerk wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden in Rotterdam. Het is de grootste vuurwerkshow in Nederland en wordt live uitgezonden op tv.