nieuws

Taakstraf voor fraude bij Erasmus MC

Erasmus MC
Erasmus MC
De rechter heeft een oud-medewerkster van het Erasmus MC in Rotterdam een taakstraf van 160 uur opgelegd voor fraude. De vrouw had voor 160.000 euro aan valse declaraties ingeleverd.
De verdachte was als secretaresse werkzaam op de afdeling anesthesie. Zij had de handtekening van een leidinggevende vervalst.
De fraude viel op omdat de onderliggende bonnetjes niet klopten. Dat waren betalingen voor dvd's en babykleertjes, terwijl de declaraties gingen over onder meer bedrijfsuitjes en catering.
Contant
De 35-jarige Capelse ging met de vervalste formulieren naar de kasafdeling van het ziekenhuis en kreeg het geld contant mee. Ze heeft dat vier jaar lang gedaan, tussen 2009 en 2013. In meerdere gevallen stuurde ze collega's om het geld op te halen.
Advocaat R. Zantman: "Dat declareren ging wel heel makkelijk. Door die bonnetjes had er toch eerder een belletje moeten gaan rinkelen. Ik wil het Erasmus MC niet de schuld geven, maar ik denk dat zij daar inmiddels wel zijn wakker geschud."

Koopzucht

De rechter vond het opmerkelijk dat de vrouw zoveel heeft uitgegeven in korte tijd. "U had wel een gat in de hand." Volgens de verdachte heeft haar man nooit iets gemerkt van haar koopzucht.
De vrouw zei zich diep te schamen. "Ik dacht er destijds eigenlijk niet over na. Ik deed het gewoon en was er ook niet mee bezig dat ik gepakt kon worden."

Schuldhulp

De Capelse is eerder door de civiele rechter veroordeeld. Zij moet het totale fraudebedrag plus extra kosten terugbetalen aan het Erasmus MC. Dat komt neer op bijna twee ton. De vrouw zit in de schuldhulpverlening.
De strafrechter legde maandag naast een taakstraf ook een voorwaardelijke celstraf van een half jaar op. De rechter hield er daarbij rekening mee dat de vrouw en haar man vier jonge kinderen hebben. "Die mogen niet de dupe worden van uw handelen."