nieuws

Forse winsten op beurzen Europa

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese beursgraadmeters stonden maandag tegen het einde van de ochtend eensgezind op winst. Beleggers moeten het de eerste sessie van de week doen met een nagenoeg lege agenda. Er wordt vooral
uitgekeken naar de eerste tekenen van het toekomstige beleid van de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump.
De AEX-index stond omstreeks 11.35 uur 0,9 procent hoger op 449,58 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 644,46 punten. De indices Londen, Frankfurt en Parijs stegen 0,8 procent tot 1,1 procent.
Bijna alle hoofdfondsen op Beursplein 5 gingen omhoog. Staalconcern ArcelorMittal voerde de AEX aan met een winst van ruim 4 procent. Ook Aegon en ASML stonden bij de sterkste stijgers, met plussen van circa 3 procent.
KPN, Shell, Heineken en vastgoedfonds Unibail-Rodamco waren de enige verliezers, met minnetjes tot 0,4 procent.
Ook bij de middelgrote fondsen was het beeld overwegend positief. Hier was kunstmestproducent OCI de sterkste stijger met een winst van 2,6 procent.
Vastgoedbedrijf Wereldhave speelde 1,1 procent kwijt en was daarmee de sterkste daler.
Heijmans raakte bij de kleinere fondsen ruim 3 procent aan beurswaarde kwijt. Het in financieel zwaar weer verkerende bouwbedrijf neemt volgend voorjaar afscheid van financieel directeur Mark van den Biggelaar. Heijmans, waarvan de beurskoers deze maand al met bijna een derde daalde, waarschuwde onlangs voor de dreigende financiële gevolgen van aanhoudende
problemen op grote projecten.
In Frankfurt zakte het aandeel RWE 2 procent. Het Duitse energiebedrijf zag zijn winst de afgelopen maanden stevig dalen, zo bleek uit een handelsbericht. RWE houdt daarbij last van de lage elektriciteitsprijs.
Intrum Justitia zag in Stockholm zijn beurswaarde met 12 procent stijgen. Het incassobureau is van plan de handen ineen te slaan met zijn Noorse branchegenoot Lindorff.
Amerikaanse olie was 0,5 procent goedkoper bij 43,20 dollar per vat. Brent stond 0,4 procent hoger op 44,56 dollar per vat. De euro was 1,0760 dollar waard, tegen 1,0840 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.
: