nieuws

Column - het sprookje van Geert, Donald en Piet

Tweet van Geert Wilders
Tweet van Geert Wilders
"Vol verwachting klopt ons hart. Is hij morgen wit, of ouderwets zwart? Het kind op de kade zal het een zorg zijn. Als hij maar cadeautjes brengt, is alles fijn."
Maassluis is zaterdag een belegerde vesting. Alsof de Spanjaarden weer met een Armada oprukken en Holland zich moet verdedigen. Maar dit keer komt het gevaar niet van buiten. Het is een heuse burgeroorlog, over een huidskleur. Over iets, dat niet bestaat.
Een man die zichzelf ook regelmatig verft, Geert Wilders, behoort in deze twist tot de "preciezen". Hij twitterde een foto van een inktzwarte Piet, met als tekst "De enige echte". Beter kan je het absurdisme van het populisme niet illustreren.
"Sneeuwwitje, de enige echte!’ "Donald Duck, de enige echte!" "De Teletubbies, de enige echte!"
Politici, die sprookjes tot de waarheid verheffen. En (een deel van) het volk gelooft het. Want mensen willen graag sprookjes, waarin goed en kwaad duidelijk zijn en een goede afloop een zekerheid is.
Trump
Donald Trump werd verkozen tot president. Hij is de Sinterklaas van de VS, die de kiezers cadeautjes beloofde. "Let’s Make America Great Again!" De miljardair is ook een racist, seksist, leugenaar en erkend belastingontduiker. De beschaving lijkt aan hem voorbij te zijn gegaan. No problem: de kiezers willen een sterke man die hen een goed gevoel geeft. The American Dream. Je moet er wel in geloven.
Een dag voor de verkiezingen betrapte ik mijzelf erop, dat ik geen enkel punt uit het verkiezingsprogramma van Trump en Clinton kon noemen. Terwijl ik nota bene de wekker had gezet om de debatten te volgen. Maar deze verkiezingen gingen niet over beleid maar over emoties. Niet over het hoofd maar de onderbuik.
Blonde broeder
Wilders hoopt te profiteren van het succes van zijn blonde broeder. "We moeten Nederland heroveren", roept hij al langere tijd. Dat hij dat wil met maatregelen tegen de rechtspraak, godsdienst, wetenschap en pers, en dus tegen de grondbeginselen die Nederland hebben gevormd, doet niet ter zake. Zijn aanhang wil een sprookje: Koning Geert verdrijft de boze geesten uit het dorp. U kunt het zelf wel invullen.
Vandaar dat Wilders zelden interviews geeft en ook in de Tweede Kamer zijn plannen niet concreet wil maken. "Alle moskeeën dicht, Koran verboden." Past makkelijk op een A4-tje. Maar vragen als "Komen er razzia’s bij moslims, hoeveel politiemannen gaan die Korans uit de huizen halen, hoe hoog is die kopvoddentax, welke straf staat op het bezit van de Koran?" vermijdt hij. Want dan blijkt, dat de Keizer geen kleren draagt.
Hoogvliet
Donald Trump zal binnenkort gaan merken, dat populisme en werkelijkheid elkaar niet altijd verdragen. Dat die Muur er toch niet komt. Misschien kan hij een telefoontje plegen met Leefbaar-wethouder Ronald Schneider. Die ondervond dat spanningsveld deze week in Hoogvliet aan den lijve. Zijn partij kan makkelijk roepen dat er geen opvang voor vluchtelingen moet komen (het volk vindt het eng, verkrachters, brrr..) , als wethouder moet hij gewoon zijn plicht doen en die twaalf man (met verblijfsvergunning) huisvesten.
Ronald Schneider die in Hoogvliet wordt belaagd door de boze burgers die hem groot hebben gemaakt: ook dat was een mooie illustratie van het tegenstrijdige van het populisme.
Leefbaar Rotterdam is trouwens een warm pleitbezorger van een Zwárte Piet. Dat verwondert niet. Ik durf te wedden dat Donald Trump ook heel erg voor is. Great minds feel alike.
Detectiepoortjes
Zaterdag, Maassluis. Volwassenen bekvechten over de kleur van verf. Detectiepoortjes en een grote politiemacht. De intocht van Sinterklaas als risicowedstrijd.
Ik denk aan het verhaal van de juf die zich voor de klas verkleedde als Sint. Toen de kinderen werd gevraagd, waar de juf was gebleven, antwoordden zij: "die is even weg." Het is de essentie van geloof. Het tovert bij kinderen een blos op de wangen. Bij volwassenen een grimmige blik in de ogen.
Zie ginds komt de stoomboot, uit Spanje weer aan
Hij brengt ons verstand, verlost ons van de waan
Dat zou pas een cadeautje zijn.
Paul Verspeek is verslaggever bij RTV Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl