WERKGELEGENHEID

Rotterdamse haven heeft duizenden vacatures te vullen, maar krijgt jeugd moeilijk enthousiast

Chemie is ook: zelf badzout maken
Chemie is ook: zelf badzout maken © Rijnmond
Met busladingen tegelijk arriveren ze. Scholieren die een bezoek brengen aan een beurs op Heijplaat. Het is de bedoeling ze daar enthousiast te maken voor een baan in de scheepvaartindustrie. Of dat lukt? "Misschien wordt er een zaadje gepland, maar ik zie vooral veel gadgetjagers."
De cijfers liegen er niet om: achtduizend openstaande vacatures in de Rotterdamse haven. Om daar wat aan te doen, waren er de Wereldhavendagen en excursies bij bedrijven zelf. Totdat corona roet in het eten gooide. Nu is er het tweedaagse Mainport Next Event in de RDM Onderzeebootloods: bedrijven en opleidingen presenteren zich er in stands aan jonge meisjes en jongens.
"We hebben tien tot vijftien vacatures op een personeelsbestand van driehonderd man", zegt Willem Lans van chemieconcern Huntsman. Bij zijn bedrijf is veel verloop en de vergrijzing komt eraan. "Er zijn geen onderhoudsmensen te vinden en ze worden ook niet meer aangeleverd door de scholen. We huren ze nu extern in en halen ze uit het buitenland."
Duizenden leerlingen bezoeken het Mainport Next Event
Duizenden leerlingen bezoeken het Mainport Next Event © Rijnmond

Sleutelhangers en fluorescerende linialen

Lans staat samen met zijn collega in een stand met twee videoschermen waarop je laboratoriumwerkzaamheden ziet. De beelden en de oudere gastheren zijn niet bepaald de lokkers voor een jong publiek. Toch is de stand gewild bij de bezoekers. Hoezo? De tasjes met fluorescerende linialen en sleutelhangers zijn populair. "Het is net een huishoudbeurs", lacht Lans.
Of een baan in de procesindustrie ook de aandacht trekt? "We laten ze hier even rondsnuffelen en kennismaken. Voor hen is het een dagje uit, maar hopelijk raken ze er zo wel wat meer mee bekend", zegt Lans. "Sommigen stellen echt goede vragen. We zouden ze ook het liefst chemische proefjes laten doen, maar dat mag niet in deze hal."

Zeezout

Op de paar plekken waar leerlingen wél iets kunnen doen, staan lange rijen. De meiden hebben de tafel met badzout ontdekt. Ze mogen met een pipet een paar druppels kleur- en geurstof aan zeezout toevoegen, roeren, schudden en in een zakje mee naar huis nemen. "Wat dit met de haven te maken heeft? Ik heb geen idee", zegt Mouna (14), leerling van het Walburg College in Zwijndrecht. Een begeleider legt uit dat ze willen laten zien dat de haven meer is dan alleen het lossen en laden van containers. "Een leuke ervaring", zegt Mouna, "maar ik ga toch liever iets met natuur en gezondheid doen."
Docent Nienke Kattenberg van CBSPlus aan de Dorpsweg in Rotterdam-Zuid geeft les aan mavoleerlingen. Ze is niet heel enthousiast over de beurs: "Ik zie veel verveling. Er zijn maar twee doe-activiteiten. Geef ze een belevenis, een ervaring. Dan pak je ze eerder. Ik zou zo'n beurs ook persoonlijker aanpakken door 'm open te stellen voor leerlingen met ouders."

Zeekadetten ook niet geïnteresseerd

Fred Eijkenboom van het Zeekadetkorps Rotterdam
Fred Eijkenboom van het Zeekadetkorps Rotterdam © Rijnmond
Als je nog nooit van een loods, operator of bootsman hebt gehoord, maak je er ook niet snel je beroep van. Ketelbinkies en zeekadetten van het Zeekadetkorps zouden op dat gebied dus een voorsprong moeten hebben. Maar nee, vertelt Fred Eijkenboom van het Zeekadetkorps Rotterdam. "Vroeger koos 70 à 80 procent voor een maritiem beroep in de scheepvaart, de offshore, waterbouw of het loodswezen. Dat is met 20 procent gedaald. We zijn als sector te lang onzichtbaar geweest. We moeten veel meer aandacht genereren. Daar helpt dit evenement zeker bij."

Liever dj worden

Op het eigen Zeekadettenschip komt de jeugd op speelse wijze in aanraking met de maritieme wereld. Zeekadetten Julius Gijtenbeek (10) en Ryan van de Heuvel (13) komen er elke zaterdag. Ze zien er nu al uit als echte havenbonken met schipperstruien en werkschoenen met stalen neuzen. Bij de zeekadetten leren ze zeilen, roeien, navigeren en knopen leggen. Hartstikke leuk, vindt Julius. Toch wil hij liever dj worden. Ryan zit al op het STC in de Waalhaven. Hij wil volgend jaar de richting binnenvaart kiezen. De banen liggen straks in elk geval voor het oprapen.
Zeekadetten Julius Gijtenbeek (10) en Ryan van de Heuvel (13)
Zeekadetten Julius Gijtenbeek (10) en Ryan van de Heuvel (13) © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl